Tváře TOP 09 na Vysočině: Jakub Pikla

6. 3. 2023

Jakub Pikla (*1995) je českým sbormistrem, dirigentem a hudebním režisérem. Stojí v čele Kühnova smíšeného sboru a pravidelně spolupracuje s předními českými a zahraničními orchestry. Současně mu také není lhostejný stav veřejných věcí a aktivně se zapojil do komunální politiky, jako člen TOP 09 v Chotěboři.

Prožil celé své dětství v Chotěboři, na úpatí Železných hor, v prostředí pěveckého sboru Doubravan. Po studiích na Gymnáziu Chotěboř přešel na Konzervatoř Pardubice, kde vystudoval dirigování ve třídách Jaroslava Brycha, Tomáše Židka a Jana Svejkovského. Poté absolvoval také Hudební a taneční fakultu Akademie múzických umění v Praze, kde studoval orchestrální dirigování ve třídách Tomáše Koutníka, Hynka Farkače a Leoše Svárovského, sborové dirigování ve třídách Jaroslava Brycha a Jiřího Chvály a operní dirigování ve třídě Františka Babického. Vedle toho také vystudoval hudební režii v třídách Sylvy Stejskalové a Jiřího Gemrota.

Během studií na HAMU také absolvoval studijní pobyt na Kungliga Musikhögskolan ve Stockholmu, kde studoval orchestrální dirigování u Glenna Mossopa a sborové dirigování u Matse Nilssona a Frederika Malmberga.

Jako dirigent spolupracoval s několika profesionálními českými a zahraničními orchestry, mezi nimiž jsou například Orchestr Národního divadla v Praze (debut v Rudolfinu na závěrečném koncertu festivalu Mladá Praha 2017), PKF Prague Philharmonia, Komorní filharmonie Pardubice (série multižánrových koncertů s ChansonTrio CouCou) či Östgöta Blåsarsymfoniker nebo orchestrem Švédského královského námořnictva Marinens Musikkår.

Vedle toho také spolupracoval s řadou českých amatérských orchestrů, s nimiž připravil řadu zajímavých koncertů – např. s Jindřichohradeckým symfonickým orchestrem, Východočeským akademickým orchestrem, Far Musica v Brandýse n. Labem, aj.

Jako dirigent spolupracoval s několika profesionálními českými a zahraničními orchestry, mezi nimiž jsou například Orchestr Národního divadla v Praze (debut v Rudolfinu na závěrečném koncertu festivalu Mladá Praha 2017), PKF Prague Philharmonia, Komorní filharmonie Pardubice, či orchestrem Švédského královského námořnictva.

Kromě hudby se Jakub Pikla také zajímá o dění ve městě, ve kterém žije a z pozice předsedy místní organizace TOP 09 v Chotěboři se snaží o pozitivní změnu. "Do politiky jsem vstoupil po volbách do PS v roce 2017. Jejich výsledek mi tenkrát přišel velmi tristní a obával jsem se nástupu populistů. Jedním ze způsobů, jak proti tomu "bojovat", bylo aktivní zapojení. Postupně se tato negativní motivace přetavila v tu pozitivní. Začal jsem působit v komunální politice v Chotěboři, zajímám se o dění v naší obci, kraji i celé republice. Není mi jedno, v jaké zemi žijeme, a tak se snažím alespoň podle svých možností přidat ruku k dílu v rámci její správy," říká Jakub Pikla

Více informací o bohatém profesním životě a aktivitách najdete na jeho osobních stránkách.

Zajímavý rozhovor s Jakubem Piklou najdete také v tomto odkaze.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Osobnosti: Jakub Pikla
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme