Štětina: O válce, životě běžných Rusů a práci v Evropském parlamentu

6. 6. 2018

Jaké jsou zkušenosti válečného reportéra z oblastí bývalého Sovětského svazu? Jak se vyvíjí vztahy mezi Evropskou unií a Ruskou federací? Která aktuální témata se řeší v Evropském parlamentu? Na všechny zmíněné otázky i další zajímavé dotazy jsme dostali odpověď během besedy, která se uskutečnila 1. června ve Žďáře nad Sázavou.

Jaromír Štětina, europoslanec, novinář, válečný zpravodaj, spisovatel, cestovatel, spoluzakladatelem humanitární společnosti Člověk v tísni a zakladatel českého raftingu, přijel 1. června do Žďáru nad Sázavou.

Svoji návštěvu zahájil prohlídkou "žďárské hvězdy", poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, zapsané na seznamu UNESCO. Po prohlídce klenotu barokní gotiky jsme se společně přesunuli do centra města, kde se v kavárně Café u tety Hany uskutečnila beseda spojená s představením knihy Století zázraků. Autor se zabývá tématy lidských práv, terorismu a hybridní války nebo životem běžných Rusů. Po skončení debaty nechyběla ani autogramiáda autora knihy.

Na závěr si dovolím citaci spisovatele: "Válka je největší svinstvo, jaké člověk vymyslel. Často se musím rozhodnout, kterou cestou se má Evropa ubírat, chce-li se válkám vyhnout. Zavřu oči, abych lépe viděl obrazy svých zabitých kamarádů, trosek zničených vesnic, pochodů prchajících lidí a plačících žen. Stává se mi dokonce, že se vracím k těmto povídečkám ze zázračného století, abych se při svém europoslaneckém rozhodování nemýlil. Ty příběhy mi pomáhají. Pomáhají mi také přesvědčovat mé kolegy ze starých zemí Evropské unie, že mají jinou historickou zkušenost než my, poslanci ze zemí bývalého sovětského bloku."

Lenka Šimo, místopředsedkyně MO TO 09 Žďár nad Sázavou