Lenka Šimo: Vzdělání místo biflování

22. 9. 2020

Lenka Šimo, je vystudovaná historička. Pracoval v památkové péči, muzejnictví a stála při zrodu Muzea nové generace ve Žďáře nad Sázavou.

Po působení v soukromé sféře začala pracovat jako učitelka. Obnovila mimojiné ve Žďáře masopust, organizuje komentované prohlídky a projekty moderních dějin. Její vášní je cestování, památky, literatura a tanec. Je vdaná.

V krajských volbách kandiduje na koaliční kandidátce "Pro TOP Vysočinu". Ke svým prioritám říká: "Ráda bych v oblasti školství více propojila výuku s aktivním poznáváním našeho kraje, který jako jediný v republice má tři památky UNESCO. Turistický ruch je doposud nevyužitým potenciálem a nabízí nové pracovní příležitosti, finance a prestiž našeho kraje. V oblasti jazykového vzdělávání je výzvou spolupracovat s projekty partnerských měst, projektů a zajistit rodilé mluvčí. Musíme nabídnout výuku jinak – aktivně a atraktivně."

Na dotaz, jak může cestovní ruch pomoci rozvoji Kraje Vysočina říká: "V České republice máme jako jediný kraj 3 památky UNESCO. Kromě toho také další jedinečné památky a dechberoucí krajinu. V kombinaci se skvělou gastronomií a zážitky kulturních a sportovních událostí je tato nabídka doposud nevyužitým potenciálem. Nové pracovní příležitosti, finance a také zvýšení atraktivity našeho kraje může stát na počátku cesty efektivnějšího rozvoje turistického ruchu. Náš jedinečný kraj má opravdu co nabídnout."

A co udělat se školstvím a vzděláváním obecně?  "Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Pro všechny stupně škol bychom rádi zlepšili a zatraktivnili jazykové vzdělání. Nejen formou lepší dostupnosti rodilých mluvčí, ale také zapojení do projektu partnerských měst a institucí. Chceme umožnit studentům zažít výuku jazyků jinak. Aktivně a atraktivně," uzavírá Lenka Šimo (TOP 09) své představy o tom, co by ráda v našem kraji zlepšila.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina