Ifrah: Řešme migrační krizi odpovědně, solidárně a ne sluníčkově

11. 9. 2015

Každý chtě nechtě slyšel o uprchlících. Většina z nás jsme je neviděli na vlastní oči, ale televize nebo internetová média nás dostatečně zásobují a nabízejí aktuální obrázky. Není příjemné se koukat na davy uprchlíků čekající u budapešťského nádraží nebo na nekonečný zástup běženců přecházející hranici EU mezi Maďarském a Srbskem. A vůbec není příjemné zahlédnout fotografie mrtvých malých dětí, zejména pak pokud někteří jsou schopni je na facebooku doprovodit nechutnými komentáři – přiznám se, z tohoto momentu mi bylo zle.

Není vůbec jednoduché se v problematice vyznat, když novináři z tématu dělají bulvární událost a prvoplánově cílí na zvýšení sledovanosti zpravodajství. Někteří politici sbírají politické body populistickými, líbivými a xenofobními výroky. Nedivím se, že řada lidí je zmatená nebo se bojí toho, co přijde.

O to víc oceňuji, že TOP 09 již v lednu své stanovisko opírala o principy humanity, ochrany lidských práv a solidarity. Zejména pak nabízela odpovědné a důsledně nepopulistické řešení. Již tehdy jsme upozornili na mafii a gangy převaděčů, kteří jen parazitují na přirozené touze uprchlíků hledat lepší život a bezpečí pro svoji rodinu.

Nepochopitelně pak jižní země EU vycházejí vstříc těmto převaděčům nedůslednou ochranou společných evropských hranic. Vedle tvrdého zásahu proti převaděčům je třeba dosáhnout efektivní ochrany hranic. Nesmíme zapomenout na to, že bychom měli založit utečenecké tábory na hranicích EU a velmi vážně přemýšlet o vytvoření bezpečnostních zón. Zón stability na druhé straně v krizových oblastech.

Ke krizi musíme přistoupit odpovědně, solidárně, ale v žádném případě ne sluníčkově. Krizi nevyřešíme přijetím všech uprchlíků, ani vysláním toho mála vojáků co máme k dispozici na české hranice, a ani tím, že uprchlíky budeme volně pouštět přes naše území do Německa. Krizi vyřešíme zejména uklidněním situace na druhé straně, zásahem proti převaděčům a upevněním výsostných evropských hranic.

Závěrem bych rád ocenil práci Policie ČR, která důsledně dodržuje české zákony a mezinárodní dohody a zadrží každého nelegálního uprchlíka na našem území. Díky tomu „uprchlické manuály“ radí se vyhnout ČR. Jen si představte, kdyby hranice EU byly chráněny, kdyby každý stát EU dodržoval zákony a dohody a kdyby se celá EU ke krizi postavila odpovědně. Pomohli bychom uprchlíkům, nestrašili bychom občany a novináři by neměli bulvární téma.

Reda Ifrah 

Po absolvování Biskupského gymnázia ve Žďáře nad Sázavou vystudoval Evropská studia a politologii na Palackého univerzitě v Olomouci a Masarykově univerzitě v Brně. Pracuje na Ministerstvu životního prostředí, kde se zabývá hlavně problematikou čerpání evropských dotací.

Kromě své práce na ministerstvu má blízko k podnikání, v roce 2006 založil cestovní kancelář a spoluzakládal a několik let byl ředitelem neziskové společnosti věnující se evropské problematice, vzdělávání v oblasti evropské integrace a demokratických politických systémů. V roce 2009 se podílel na koordinaci Českého předsednictví v Radě EU na Úřadu vlády.

Od roku 2014 je předsedou výkonné rady think tanku TOPAZ a na minulém krajském sněmu byl zvolen místopředsedou krajské organizace TOP 09 Vysočina.

Štítky
Osobnosti: Reda Ifrah
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme