TZ: Spojenci pro kraj budou součástí krajské koalice

8. 10. 2020

Spojenci pro kraj (JsmePRO!, TOP 09, Zelení, LES, SNK-ED) dnes podepsali memorandum o spolupráci s hnutím ANO 2011 a ODS. V radě Ústeckého kraje zasednou za Spojence dva zastupitelé. V následujících dnech by měla být uzavřena koaliční smlouva.

"Musím se přiznat, že rozhodování o vstupu do koalice bylo nejen pro mě velmi obtížné a radil jsem se s mnoha mně blízkými lidmi. Cílem Spojenců pro kraj bylo od počátku změnit směr správy kraje a dostat z jeho vedení extremisty. To se právě podařilo, ale karty byly od voličů rozdány tak, že bez spolupráce s hnutím ANO by to nebylo možné," řekl k tomu lídr Spojenců Jiří Řehák (JsmePRO!). Uvedl také, že kromě komunistů a SPD Spojenci odmítají také koaliční spolupráci s hnutím Lepší sever, které je personálně spjato s průšvihy minulých krajských vlád.

"Už před volbami jsme říkali, že našemu kraji hrozí druhý ROP Severozápad. Z fondů EU na přeměnu uhelných regionů k nám přiteče až 35 miliard korun a je třeba pohlídat, aby ty prostředky neskončily v neužitečných předražených projektech. Ve vedení kraje jsme silná protikorupční síla se solidním odborným zázemím a dohlédneme na to, aby kraj byl spravován profesionálně, věcně a s jasnými vizemi. Takový přístup našemu kraji doposud chyběl," uvedl k nové krajské koalici nově zvolený zastupitel Michal Kučera (TOP 09). "Dobrou zprávou je, že zástupci demokratických stran ODS, KDU-ČSL, Zelení, TOP 09, SNK-ED, a JsmePRO! a LES budou mít v radě kraje většinu," upřesnil výsledky koaličních vyjednávání Kučera.

"Naším úkolem je do správy kraje co nejvíce vtáhnout apolitické odborníky, širokou veřejnost a taky opozici. Ústecký kraj čeká velká přeměna, od špinavých průmyslů spojených s uhlím se budeme přesouvat k turistickému ruchu, inovacím a malému a střednímu podnikání. O tom, jaký náš kraj bude, nemůže rozhodovat jen úzká skupina lidí. Je to věc široké diskuse a my jako Spojenci budeme dbát na to, aby žádný hlas nezůstal opomenut," vysvětlila Karolína Žákovská (SZ).

Spojenci pro kraj získali ve volbách 6, 11 % hlasů a v 55členném zastupitelstvu mají 4 křesla.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme