TOP 09: Chceme obnovit Ústecký kraj

7. 6. 2016

Ústecká TOP 09 dnes představila program, s kterým chce jít do letošních podzimních krajských voleb. Zároveň s ním se prezentovala první desítka kandidátů, které do volebního klání  povede poslanec Michal Kučera. Hlavním motivem kampaně je obnova kraje.

Ústecký kraj obsazuje pravidelně poslední příčky žebříčku kvality života. Je to i kvůli krajským vládám, té současné i těm minulým. Náš kraj má přitom obrovský potenciál, chce ho jen využít,“ uvedl v této souvislosti lídr Michal Kučera. Zároveň dodal: Chceme v kraji udržet střední generaci a jejich děti, i to je součástí našeho plánu obnovy. Rád bych použil v nadsázce termín Marshallův poválečný plán obnovy, který pozvedl západoevropské země k prosperitě. Vím, že to taky dokážeme. Sever má na víc.“

Jedním z nejpalčivějších problémů Ústeckého kraje je podle TOP 09 doprava. A to jak přeprava zboží, tak osob. „Není normální, aby v 21. století nemohli studenti snadno dojíždět za studiem, lidé za zaměstnáním, kulturou, nebo sportem. Aby v regionu neexistovala rychlá, pohodlná a bezpečná dopravní síť,“ vyjmenovává Radim Bzura, zastupitel TOP 09 v Ústí nad Labem, kandidát na druhé pozici a dodává: „Aby se rozjela ekonomika, musí mít především po čem jezdit“. Podle Bzury je kromě propojení okrajových částí regionu s centrem potřeba rozšířit i přeshraniční dopravu do Saska, které nabízí řadu volných pracovních míst i potenciál pro další rozvoj. Bzura by rád regionální rozvoj podporoval i z pohledu využití Labe, které regionem protéká: „Chceme na největší českou řeku vrátit život – a to zejména v oblasti rekreace, turistiky a rybolovu.“

Podle ředitele společnosti Metalimpex Pavla Pastyříka z Bíliny, kandidáta s číslem 3, již Ústecký kraj dostatečně podpořil finančními dotacemi jak lokální průmyslové zóny, tak zahraniční investory. „Nyní je konečně načase podpořit také ty, kteří v našem kraji zůstanou i po vypršení výhod plynoucích z dotací a investičních pobídek. To znamená místní malé podniky a živnostníky.“

Jasnou představu má TOP 09 i v oblasti školství: „Ústecký kraj musí mít pravomoc a zároveň povinnost určovat, kolik učilišť, průmyslových škol a gymnázií region doopravdy potřebuje. Naše děti potřebují především umět jazyky, řemeslo a být schopni pracovat s počítačem,“ říká ředitel gymnázia Jateční v Ústí nad Labem a zároveň „čtyřka“ na kandidátce, Alfréd Dytrt. Podle něj je naopak nezbytné upravit nabídku oborů a škol, jejichž absolventi nenacházejí uplatnění, na které se nehlásí dostatečný počet uchazečů a které nemohou ekonomicky efektivně plnit svou funkci.

Na bolavá místa v problematice dopravy poukazuje i pátý kandidát, ekonom ze Žatce Jan Novotný, správně říká, že kraj musí využít svého potenciálu v podobě historických měst, národního parku, úrodné chmelařské a vinařské oblasti a řadu dalších historických i technických památek včetně tří aktuálních kandidátů na zapsání do seznamu UNESCO. „Využít takový potenciál ale jednoduše nejde bez kvalitního dopravního spojení významných bodů kraje a napojení na ostatní regiony prostřednictvím dálnice D7 a D8.“

Krajská TOP 09 první desítku obsadila dalšími kandidáty, kterými jsou lékař a primář ORL mostecké nemocnice Petr Najman, ředitel muzea v Roudnici nad Labem Martin Trefný, ředitel chomutovské základní školy Michal Vlach, ředitel děčínského muzea Milan Rosenkranc a advokátka Ilonoa Tajchnerová, která zároveň kandiduje na post senátorky v Ústí nad Labem.

Na krajské volby plánuje Ústecký kraj vydat částku 647 tisíc korun, která se zkládá z darů a podpory celostátní kanceláře TOP 09.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ