Michal Kučera: Zálohování PET lahví vyřešil trh sám

7. 1. 2020

Tak dlouho řeší stát zálohování PET lahví, až to vyřešil trh sám.

Internetový prodejce potravin Košík.cz začíná nabízet minerální vody v zálohovaných plastových lahvích. Zatím jde o pilotní projekt, v portfoliu bude mít i nadále nezálohované produkty. Spolu s výrobcem Mattoni 1873 slibuje, že láhev se zálohou se následně znovu zpracuje na další PET lahev, dá se takto použít až zhruba padesátkrát. Včera to zástupci společností řekli novinářům. Pro vrácení tříkorunové zálohy, za kterou načte firma kredity zákazníkům, je třeba lahev nemačkat, nechat na ní původní etiketu a víčko a dát ji kurýrovi.

Mattoni se snaží v Česku zavést systém zálohovaných plastů. Nyní vytvořila edici lahví z 80procentního recyklovaného PET, kterou bude nabízet právě u tohoto prodejce. Firma také sjednotila pro snazší recyklaci barvy lahví na světle zelenou. Mluvčí Mattoni Andrea Brožová nechtěla financování pilotního projektu komentovat s tím, že obě firmy z něj mají benefity. "Nějaké náklady jsou s tím spojené, ale není to tak strašné," řekl generální ředitel Košík.cz Tomáš Jeřábek. Podle něj by stejně kurýr na danou adresu musel přijet, kdyby šlo o plošný systém, bylo by to však podle něj náročnější. Firma by chtěla, aby se v rámci projektu vrátilo 90 procent zálohovaných lahví.

Takže od příště už minerálka v zálohovaných platových lahví díky svěže uvažujícím firmám. A na ministerstvu ŽP mohou dále pospávat, dodal k článku Michal Kučera

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

čerpáno z ekolist.cz