Megabaterie od Tesly se pro svého provozovatele stala zlatým dolem

18. 3. 2019

Největší bateriové úložiště na světě, postavené společností Tesla, je pro svého provozovatele po 15 měsících provozu velmi lukrativním aktivem. Úložiště nacházející se v Jižní Austrálii za první rok provozu předčilo očekávání, když si přišlo na 29 milionů australských dolarů, v přepočtu 467 milionů korun. Při zachování stejného zisku v následujících letech by se investice provozovateli vrátila téměř za 3 roky.

Bateriové úložiště Hornsdale o výkonu 100 MW a kapacitě 129 MWh Tesla dokončila a zprovoznila v listpadu roku 2017. Letos ve své výroční zprávě společnost Neoen uvedla, že přínosy úložiště, oficiálně známého jako Hornsdale Power Reserve, předčily za rok provozu očekávání, vzhledem ke svým technickým charakteristikám, a zejména rychlosti své odezvy.

Úložiště, na jehož účet nešetřil Australský provozovatel energetického trhu (AEMO) chválou pro jeho rychlost a přesnost v poskytování frekvenčních služeb, přišlo investora a provozovatele zařízení, francouzskou společnost Neoen, na 90 milionů AUD (cca 1,45 mld. Kč).

Již za první rok provozu však úložiště pro svého provozovatele generovalo zisk ve výši 29 milionů AUD (467 mil. Kč). Největší podíl z této sumy pocházel z poskytování podpůrných služeb pro regulaci frekvence (FCAS), odhadem cca 14-15 mil. AUD. Jen ve čtvrtém kvartále roku to byly dle údajů AEMO čtyři miliony Australských dolarů. Další 4,2 mil. AUD pocházely z pevného kontraktu s AEMO pro poskytování pohotovostního výkonu. Zbylý zisk zaznamenalo úložiště z rozdílu ceny nakupované a prodávané elektřiny na trhu.

K tomuto témaru se na svém facebookovém profilu vyjádřil smutně Michal Kučera, krajský předseda TOP 09 a odborník na životní prostředí. "Ukládání /akumulace/ energie je skutečnou budoucností energetiky. Ovšem u nás se zasněně držíme ve století páry a bráníme uhlené elektrárny. Právě investice do akumulace energie by mohly náš průmysl posunout směrem k 21. století a vyšší přidané hodnotě. Bohužel současná vláda není ta, která by chtěla chránit naše životní prostředí, je mi smutno, že je to lidem lhostejné."

zdroj: oenergetice.cz

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje