Lovosice lákají podnikatele. Logistický park čeká rozšíření

5. 3. 2019

Opravdu tohle chceme? Další skladiště na zemědělské půdě? Navíc jak skladiště přispěje k rozvoji regionu, to opravdu netušíme. Pokud se nikdo neozve, bude náš kraj opravdovou popelnicí České Republiky a Evropy. 

Lovosice - Ještě si polepšily! Průmyslovou „Mekku“ okresu ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys dokázal v celém kraji porazit jen Děčín.

V klání o podnikatelsky nejatraktivnější město v Ústeckém kraji přitom byly Lovosice ještě loni třetí. Soutěž zohledňuje vstřícný přístup magistrátů a radnic k podnikatelům i výhodné podmínky pro podnikání.

Roudnice ve výzkumu skončila na čtvrtém místě, Litoměřice až na šestém. Další města z okresu se do TOP 16 Ústeckého kraje nedostala. „Lovosice těží z výborné dopravní dostupnosti, v rámci kraje mají velmi nízkou nezaměstnanost, podnikatelé při hledání vhodných zaměstnanců také ocení vyšší nezaměstnanost mladých lidí,“ vylíčil David Pavlát z firmy Communa, která soutěž vyhlašuje.

Přitažlivost Lovosic pro podnikatele potvrzuje další čerstvá zpráva. Jeden z nejnovějších průmyslových parků developera a správce průmyslových nemovitostí P3 Logistic Parks u Lovochemie rozšíří kapacity. „Hala A se z nynějších 30 tisíc metrů čtverečních na jaře začne rozrůstat o dodatečných 60 tisíc,“ upozornila Natálie Sedláčková ze společnosti Ogilvy, která developera mediálně zastupuje. Vznikne tak dosud největší hala v českém portfoliu P3. Areál prý láká skvělým napojením na exity 45 a 48 dálnice D8, blízkostí železničního kontejnerového překladiště na trase Budapešť Vídeň Berlín i jen dvoukilometrovou vzdáleností k říčnímu přístavu na Labi. Francouzská společnost FM Logistic, která má sklady ve 12 zemích světa, si tu už před zahájením stavby objednala 30 tisíc metrů čtverečních na míru.

Podle ředitele P3 pro ČR Tomáše Míčka se firmy bez ohledu na předmět činnosti potýkají z hlediska průmyslového rozvoje s obdobnými výzvami. „Nezáleží na tom, jestli chce klient v průmyslovém parku pouze skladovat a distribuovat zboží, nebo i něco vyrábět. Všichni chtějí hlavně dostatek schopných zaměstnanců a co možná nejlepší napojení na dopravní infrastrukturu,“ konstatoval Míčko s tím, že park P3 Lovosice všechny tyto aspekty splňuje na jedničku.

Developer P3 při plánování areálu, ve kterém prý najde práci až několik stovek lidí, pamatuje na komfort zaměstnanců. Kromě toho, že je snadno dostupný městskou hromadnou dopravou, je pro ty, kteří do práce přijedou po vlastní ose, přichystán dostatek parkovacích míst. Pro místní je pohodlně dostupný i pěšky nebo na kole.

Mají potenciál

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotil podnikatelský potenciál měst a obcí v ČR pojedenácté. Lovosice se už dříve pravidelně umisťovaly v první polovině žebříčku Ústeckého kraje. „Z tohoto ocenění mám velikou radost. Podpora podnikatelského prostředí je složitý a komplexní proces, který výrazně ovlivňuje kvalitu života občanů. Jsem rád a velice si toho vážím, že prostřednictvím tohoto výzkumu můžeme získat zpětnou vazbu na kroky, které radnice podniká,“ uvedl k letošnímu ocenění starosta města Milan Dian.

Na první pozici se před Lovosicemi umístil Děčín. „Stále zůstává městem, které má nejvyšší podíl podnikatelů v kraji, přičemž velmi vysoký je rovněž meziroční nárůst ekonomických subjektů,“ uvedl Pavlát. Také ceny stavebních pozemků jsou tu v rámci kraje na nízké úrovni, což opět láká investory. „V přístupu veřejné správy město boduje z pohledu podnikatele kvalitními webovými stránkami. Může se pochlubit rovněž nízkou daní z nemovitosti a vysokým podílem výdajů věnovaných na veřejnou dopravu,“ doplnil mluvčí Communy.

Třetí v kraji skončilo Ústí nad Labem. Detailnímu zkoumání analytiků agentury Datank byla podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v ČR. Výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí.


Zdroj: https://litomericky.denik.cz/zpravy_region/lovosice-lakaji-podnikatele-logisticky-park-ceka-rozsireni-20190219.html?fbclid=IwAR3anD6WO5IjdmizIYdPZ67zu0t-tVWnEZHBPGa6D1bWM1VpyUtLNUZrQn4

Michal Kučera, krajský předseda TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme