Kučera: Ústecký kraj potřebuje vlastní "Marshallův plán"

27. 7. 2015
Ústecký kraj se zatím stále příliš sousetředí na těžbu. Podle poslance TOP 09 Michala Kučery by proto potřeboval plán obnovy, aby se stal atraktivnějším regionem pro život. Reagoval tak na průzkum společnosti SANEP (zde), kterou zajímal názor veřejnosti na možné prolomení těžebních limitů na dolech Bílina a ČSA. 

"Česko musí jít cestou moderního a vyváženého energetického mixu, ve kterém má své místo jak jaderná energie, tak investice do energetických úspor a obnovitelných zdrojů. Pokračování povrchové těžby za ekologické limity považuji jen za další pokračování agónie Ústeckého kraje," říká Michal Kučera a pokračuje: 

"Pokud bych se měl přiklonit k některé z nabízených variant, tak z mého pohledu je pokračování těžby za limity na dole Bílina do jisté míry akceptovatelné, ovšem jednoznačně a pouze tehdy, když se navýší podpora ČEZu k městům a obcím v regionech, kde probíhá těžba a kde má ČEZ tepelné elektrárny. Ústecký kraj zkrátka potřebuje plán obnovy, možná podobný „Marshallovu  plánu“. Kraj se totiž  zoufale drží těžby – tj. výroby s nízkou přidanou hodnotou, místo toho, aby šel cestou regionů, které už úspěšně prošly transformací a staly se z nich atraktivní kraje pro život i pro mladé rodiny."

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 pro Ústecký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme