Kučera: Ministr v médiích hájí životní prostředí, na vládě ale hlasuje proti němu

29. 2. 2016

Vláda odmítla zařadit labský kaňon na seznam evropsky významných lokalit. Stejně jako už mnohokrát předtím, i minulý týden tak dala ekonomickým zájmům přednost před přírodou. A stejně jako dříve, ani tentokrát se přírody nezastal ani ministr životního prostředí. 

Richard Brabec v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes velice jasně vysvětloval, jaké problémy České republice přinese rozhodnutí vlády nezařadit Údolí Labe (Porta Bohemica), Louky u Přelouče a  Neratov na seznam Evropsky významných lokalit. Sám ministr životního prostředí v rozhovoru popisuje, že Česko může přijít o dotace, že zemi hrozí pokuty a v neposlední řadě, že plánované jezy na Labi zjizví unikátní krajinu labského kaňonu.

Dosud je jednání ministra zcela v pořádku, snad by bylo i na pochvalu. Jenže zatímco Brabec na stránkách novin vysvětluje, na jaký problém si vláda zadělala, na úřadě vlády ho sám podporuje.

Pro návrh, který podpořil stavbu jezů na Labi a kterým vláda upřednostnila před ochranou výjimečného kousku přírody, totiž sám hlasoval. V usnesení přijatém na Úřadě vlády stojí, že pro návrh hlasovalo 16 z šestnácti přítomných ministrů, tedy i ministr životního prostředí.

Richard Brabec tak řídí svůj rezort poněkud schizofrenně. Své kolegy upozorní na rizika jejich návrhu, tento návrh následně sám podpoří, aby jeho negativní dopady nakonec vysvětlil v rozhovoru v novinách a postěžoval si, jak kolegové nedbali jeho připomínek.

Je smutné, a to obzvláště pro českou přírodu, že nešlo o ojedinělou „chybu“. Po Brabcově podpoře prolomení limitů nebo jeho nejnovějšímu návrhu na změnu zákona o odpadech už se zdá, že ministr životního prostředí škodí přírodě zcela plánovitě. 

Michal Kučera, poslanec TOP 09

předseda podvýboru Ochrana přírody a krajiny

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme