České zemědělství bez agroholdingu

Babišova vláda je minulostí a naše země se konečně může posunout kupředu. K tomu ale musíme napravit chyby, kterých se za minulé roky nastřádalo víc, než by bylo zdrávo.

8. 2. 2022

Jako předseda Zemědělského výboru Sněmovny jsem se rozhodl začít, snad mi to zjednodušení odpustíte – u hlíny a vody. Co považuji za důležité je, abychom si prostě sedli ke stolu a od něj vstali s jednotným postupem. Bez zásahů lobbujících skupin nebo oligarchů, kteří si chtějí jen urvat ten největší kus a je jim jedno, jestli za sebou nechají spálenou zemi.

Podařilo se nám pozměnit Strategický zemědělský plán, ještě před jeho odesláním do Bruselu. Původní dokument byl Babišovou vládou připraven na míru podnikům agroholdingu a menší hospodářství a zemědělci by horko těžko drželi krok.

Markéta Pekarová Adamová, Michal Kučera a Zdeněk Šebek u Jezera Milada

Zastropovali jsme investiční dotace, takže na ně dosáhnou i menší zemědělci a nevysají je velké podniky. Naše vláda se zavázala k podpoře malých, středních, začínajících a ekologických zemědělců. To přesně potřebujeme. Lidi, pro které bude půda, na které budou hospodařit, znamenat víc než rychlý zdroj peněz. Bude to pro ně znamenat budoucnost, zapuštění kořenů, zakládání rodin. Což dále přispěje k oživení venkova a okrajových oblastí, na které minulá vláda jaksi zapomněla.

Také mi jde o uzdravení naší krajiny. Je to přece jen náš domov a měli bychom se o něj starat. Soustředíme se proto na ochranu půdy před erozí, na zadržení vody v krajině a na podporu biodiverzity.

Ani já se nechci dívat na vyprahlé lány zeminy, ze které nic nevzejde, protože půda je vyčerpaná. Nechci se při každém větším dešti obávat povodní. Naopak, chci se těšit ze zdravé krajiny a kvalitních doma vypěstovaných produktů.

Věřím, že to cítíte stejně. Pokud je pro Vás i jiné téma podobně důležité, neváhejte se na mě obrátit!

Váš
Michal Kučera
poslanec a krajský předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme