První zelený báňský inženýr na severu

12. 8. 2021

S Michalem Kučeru mám spojený jeden příběh. Kdesi na severu probíhá vzrušená debata mezi horníky a zastánci neprolomování těžebních limitů, mezi kterými jsme i my - topáci. Jeden z horníků se nebezpečně blízko přiblíží Michalu Kučerovi a dost jasně se ho zeptá: “A ty jsi kdo, že tady mluvíš o tom, jak se má nebo nemá těžit uhlí?” “Já jsem báňský inženýr,” odpověděl Michal a dal tomu milému muži dost času na vymyšlení další otázky. Nepřišla.

 

Michale, představ si, že si můžeš vybrat dvě slova na stranický náhrobek, co by tam bylo? 

No, to ten rozhovor začíná. Asi Michal Kučera, ne?

Já myslel dvě slova, která by Tě vystihovala tím, co jsi dělal. Jako třeba básník a volnomyšlenkář nebo tak něco. 

Hm, asi ekolog a severočech. I když si nejsem jistý, jestli by všichni tu ekologii pochopili stejně jako já.

120733687-3432390740132641-6074253779055275622-n

Ekologie je pořád ekologie - nauka o životním prostředí, ne?

No, jo, ale ekolog může být zanícený zelený, který spíš bojuje proti establišmentu a řeší víc sebe než problém, nebo hospodář, který ví, že je třeba myslet dopředu. Hodně dopředu, když jde o přírodu. Tomáš Czernin a konečně i Karel Schwarzenberg jsou lesníci a často opakují, že stín stromů, který oni sází, si neužijí. Přesto to dělají. A to je i moje vnímání světa.

191409083-10158608915495283-893133336452055283-n

Co s tímhle postojem říkáš na vládní politiku?

Rostu z ní. Jako vážně. To už není o pravici nebo levici, to je o odpovědnosti a ta vládě chybí. Vždyť oni ví, že máme tempo zadlužování, které je čtvrté nejstrmější. Kašlou na to. Ve finále to odnesou právě oblasti jako je životní prostředí.

Jsi lídr Ústeckého kraje za TOPku, chceš být znovu poslancem. Proč Tě to vlastně láká?

Víš, já jsem měl tu kliku, že jsem na zákonech dělal s příčetnými lidmi a že se nám toho dost povedlo. A nebylo to jednoduché - hledali jsme kompromis na Šumavě. Snažili jsme se zabránit rozšíření těžby, ale to nejdůležitější zůstalo nevyřešeno.

Zdražení v poslaneckém bufetu? 

Ne, to řeší v programu jiné strany. (Směje se) Můj návrh byl, aby kraje, kde probíhá těžba, dostávaly z jejich výnosů víc než jiné oblasti. Dneska si každá těžba nese své náklady. Koukni se, jak vypadají severní Čechy nebo Moravskoslezský kraj, jsou tam dlouhodobé problémy - možná víc společenské, než ekologické. Bez investic to nezměníme. Vzděláváním počínaje. Proto se chci vrátit a zkusit tuhle věc dotáhnout.

 

Vyšlo v TOPlife číslo 3 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme