Změna pro Děčín (TOP 09 a KDU ČSL): Oživíme nefunkční objekty

26. 9. 2018

Chceme vrátit život na Východní nádraží. Podpoříme využití nefunkčních objektů k bydlení, podnikání, školství.

Každý občan zná nějaký chátrající objekt, který hyzdí vzhled města a navíc je lákadlem pro zloděje, bezdomovce nebo pochybné podnikatele s chudobou. Řadě vedení obcí již došlo, že se o takové budovy a místa musí aktivně postarat v zájmu všech občanů.

Jak si to představujeme?
Rozvojová zóna Východní nádraží je typickým projektem, kde si město Děčín musí vyžádat pomoc od státu. Pracovní skupina Rozvojová zóna Děčín v tomto již vykonala dost práce:
- Podařilo se přesvědčit SŽDC (správu železnic), že byly zahájeny projektové práce na takové úpravě kolejiště nákladového nádraží Děčín - Východ, že z původních 26 zastaralých kolejí s prolukami bude nakonec 14 moderních těsně vedle sebe. Tím se uvolní prostor nejméně 10 hektarů, využitelný zejména pro objekty pro lehkou průmyslovou činnost (podél Benešovské ulice) a také pro zázemí podnikatelské zóny – služby, ubytování, vzdělávání (podél ul.17.listopadu)
- Vznikl projekt využití unikátní historické budovy nádraží pro potřeby ČVUT. Tím se nejen zachrání budova, ale oživí se celá oblast, uvolní se část tzv. Kokosu pro ordinace a kanceláře, dále Zámecká sýpka pro potřeby turistického ruchu. Chceme, aby město Děčín bylo dále lídrem tohoto projektu a nečekalo se, až to někdo udělá za nás.
- Východní nádraží se stalo součástí projektu Restart, schváleného vládou ČR pro revitalizaci Ústeckého kraje, to je velký úspěch, na který lze dále navázat.

Na tyto projekty existují státní i evropské dotace a město si o ně musí říct.

Existuje ale celá řada menších opuštěných objektů, na které se chceme také zaměřit, a to s respektem k tomu, že tyto budovy patří soukromým vlastníkům, i když se o ně příliš nestarají. Chceme s nimi jednat a finančně je i motivovat k přestavbě na objekty užitečné, v tomhle může pomoci např. stanovení sazby daně z nemovitostí, podpora obnovení bytů tam, kde se z nich staly kanceláře, převod nemovitostí ve vlastnictví státu na město apod.

I v tomto případě se podařilo otevřít zdroje vládního financování tzv.městských brownfieldů, což by mohlo podpořit přestavbu těchto objektů s prioritou bydlení, zdravotnictví, školství a služeb

Změna pro Děčín

Volby: