Michal Kučera: Vysoké daně lidem berou práci

Je manažer v soukromém sektoru, několik firem pomohl postavit na nohy.  Staral se o městskou kasu, v Lounech vede komisi investic a rozvoje města. Michal Kučera má možnost z obou stran vidět, jak se v našem kraji a státě podniká.

7. 9. 2021

Co by si přál podnikatel od nového parlamentu a vlády?

Úplně by stačilo, kdybychom pracovali v prostředí, které se nebude měnit z měsíce na měsíc. Kdyby všechna nová pravidla byla jasná, jednodušší, abychom nepotřebovali armádu právníků. Velký problém vidím v tom, jak moc daníme práci – lidi pak mají méně peněz a práce je paradoxně méně.

5c0c8cad-591b-45d5-aa10-c42cdd41006a

Myslel jsem, že jako první zmíníte nižší daně.

Koho by neštvaly jakékoliv odvody. Konečně daně a smrt patří k jistotám, jak říkal Benjamin Franklin. Ale opravdu považuji za důležitější, aby všichni živnostníci a podnikatelé měli jednoduchá pravidla, a ne tisíc výjimek.

Měl byste nápad, co rychle zavést, abychom rychle překonali propad ekonomiky?

Nemusíme vymýšlet žádné složitosti – prakticky ihned se dá změnit přístup úřadů, aby místo zaklekávání a šikany byly pro podnikatele oporou. Chci taky podpořit zrychlení odpisů, aby firmy více investovaly do svého rozvoje a nových pracovních míst. 

dsc-9140-1

Hodně se mluví o změnách v Ústeckém kraji, dokážete si představit náš kraj bez elektráren?

Nejde jen o to, aby lidi, kteří zde žijí, měli práci. Jde o to, aby měli kvalitní práci. Že pálení uhlí moc nedává smysl, víme už docela dlouho. Musíme počítat s tím, že se náš kraj změní. Problém nebudou peníze – ty už se na kraji nerozkrádají – ale lidi a dobré projekty. Proto se snažím podporovat všechny ty skvělé, regionální výrobky, služby, hospody, které zde máme a za kterými stojí lidé, kterým to není jedno. Místní patrioti. Těm by měli politici pomáhat.

Kontroloval jste stamilionový projekt Městské plavecké haly v Lounech. Co se muselo stát, aby stála tolik, kolik se na začátku řeklo? To přece nebývá u veřejných zakázek zvykem. 

Je pravdou, že v Česku není moc velkých staveb, které dodržely plánovaný rozpočet. U lounské plavecké haly se to povedlo. Já neznám žádné kouzlo. Odpověď je důslednost a nestrkat před problémy hlavu do písku. Profesionální práce úředníků a dobrá znalost účetnictví – tohle ušetřilo městu miliony.

Louny-hala

Barbora Jandová

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme