TOP 09 a hnutí Pro Zdraví a Sport představily volební program pro Ústí nad Labem

7. 6. 2018

TOP 09 a hnutí Pro Zdraví a Sport dnes představily priority svého programu pro letošní volby v Ústí nad Labem. Nově vytvořená koalice klade důraz na bezpečnost obyvatel, nabídku kvalitních škol a chce také zabránit odchodu vzdělaných obyvatel z města. Kandidáty přijel osobně podpořit předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle lídra koaliční kandidátky Martina Fišera město prožilo nejhorší volební období od roku 1990. „Přes polovinu volebního období neměla radnice funkční vedení. Politici se hádali a odvolávali z funkcí, město nerealizovalo jedinou zásadnější investici, přitom většina zařízení města je v havarijním stavu především školy a sportoviště. Ústí nemá kvalitní kulturní zázemí a téměř na úplné dno klesá ústecký sport,“ řekl lídr Martin Fišer a dodal: „Nechceme, aby se dál do města stěhovali převážně nepřizpůsobiví, a naopak odcházeli stávající obyvatelé. Za poslední čtyři roky se odstěhovalo nejvíce lidí od roku 1990. To se musí změnit, Ústí si zaslouží víc. Proto jsme sestavili základní pilíře programu, s kterými chceme oslovit naše voliče, s kterými vás následně seznámíme.“

Mezi hlavní body programu TOP 09 a hnutí Pro Zdraví a Sport patří bezpečnost, školství, využití školských zařízení města, spokojení obyvatelé a podpora mládežnického sportu. Každý bod má svého garanta, který bude návrh řešení prezentovat voličům v kampani.

Bezpečnost – Stop dealerům drog, narkomanům a kriminalitě

Martin Fišer, zastupitel městského obvodu Ústí nad Labem - město: „Zasadíme se o to, aby strážníci v Ústí nebuzerovali slušné lidi a byli ve svém rajónu postrachem pro všechny, kteří nedodržují pravidla a zákony.“

Školství a vzdělávání – Vzdělávání je základem kvalitního života

David Bauer, univerzitní pedagog: „Nechceme, aby děti chodily do škol, které jsou v havarijním stavu. Pro učitele chceme jasně definované benefity z rozpočtu města.“

Školská zařízení města - Materiální i lidský potenciál musí fungovat i mimo školní výuku

Michal Ševcovic, ředitel základní školy: „Chceme, aby se dala využít sportovní zařízení škol po ukončení výuky pro veřejnost a pro organizované tréninky místních sportovních klubů. Ústecká školská zařízení otevřeme pro kulturní a společenské aktivity i mimo školní výuku.“

Spokojenost obyvatel - Největší devastace podmínek pro život v Ústí od roku 1990

Radim Holeček, univerzitní pedagog: „Musíme Ústí opět udělat městem pro život. V současné době dochází k brutálnímu úbytku obyvatel města, k přílivu nepřizpůsobivých, k odchodu vzdělaných obyvatel s vysokou přidanou hodnotou práce, kterému říkám odliv mozků. Je potřeba město zkulturnit, aby lidi neměli potřebu ho opouštět.“

Sport, pohybové aktivity - Ústí nemá úspěšný sport, město luxusně platí podprůměrné profesionály

Zdeněk Kubec, předseda hnutí Pro Zdraví a Sport: „Musíme zastavit amorální financování podprůměrných profesionálů. Přitom ale zachováme zdravou podporu fotbalu, hokeje, basketu a volejbalu. Co ale absolutně upřednostníme, je podpora sportující mládeže."

Zdraví obyvatel města – Zdravotnictví je obor, který v republice funguje, ale nefunguje bezpečnost v nemocnicicích

MUDr. Josef Liehne, urolog: „Aby zde bylo bezpečněji, město zajistí za své prostředky služebny městské policie v nemocnici, které budou ochraňovat jak personál, tak pacienty před drogově závislými. Město dále musí přispět na odbornou péči v preventivních programech pro své občany.“

Velice Rád podpořím toto koaliční spojení, a hlavně v tomto městě. Cítím, že Ústí nad Labem potřebuje velkou podporu. Pokud to bude v mých silách, dohlédnu, aby poslanci a senátoři za TOP 09 prosazovali vždy zákony ve prospěch lidí, kteří chtějí zde žít spokojeným a bezpečným životem,“ dodal na závěr Jiří Pospíšil, předseda TOP 09.

Jiří Pospíšil také ocenil jménem organizace Home4Pets děčínského strážníka Václava Němečka. Ten zachránil před utýráním psa Ronnyho. „Je potřeba aby lidé, jako je pan Němeček byli vyzdvihováni pro své činy. Není možné nechávat zvířata trpět a co hůř, přihlížet tomu bez reakce,“ uvedl Jiří Pospíšil, který je jedním z autorů novely trestního zákoníku. Ta zpřísňuje sankce za týrání zvířat a zvyšuje tak úroveň ochrany zvířat v České republice. Přísnější postihy budou čekat majitele a provozovatele takzvaných množíren nebo pachatele násilí na zvířatech.

Ústí nad Labem, 8. června 2018

Radka Ostřížová, krajská manažerka Ústeckého kraje