Michal Kučera: Podpora exportu je i pro náš kraj zásadní

Rozhovor lídra TOP 09 v Ústeckém kraji pro Právo

7. 10. 2013

S jakým problémem v Ústeckém kraji byste jako poslanec chtěl konkrétně pomoci?

TOP 09 chce zjednodušit zákoník práce a umožnit tak snadnější zaměstnávání méně kvalifikovaných lidí. Chci důsledně trvat na tom, že všichni mají stejná práva i povinnosti, a to především ve skupinách sociálně vyloučených lidí. Chci odstranit zbytečnou administrativu a byrokracii, zlepšit dopravní dostupnost kraje a dosáhnout toho, aby školy pružněji reagovaly na potřeby trhu.

Členem jakého výboru nebo komise parlamentu byste se chtěl v případě zvolení stát a proč? Má to nějaký konkrétní důvod ve vztahu k regionu?

Nejbližší je mi Hospodářský výbor, vzhledem k mé praxi v zahraničních společnostech. Naše ekonomika je výrazně závislá na exportu. Podpora exportu, vytváření vhodného prostředí pro naše podniky jsou i pro náš kraj naprosto zásadní.

Kde byste chtěl mít svoji poslaneckou kancelář, jak by byla otevřena veřejnosti, kdy vás tam voliči najdou?

Poslanecká kancelář bude určitě v Ústí nad Labem a v Lounech (tedy na severu a na jihu našeho kraje), „otevírací doba“ se ještě bude upřesňovat. Jinak s občany jako lounský radní komunikuju průběžně na sociálních sítích i během volebního období, ne jen měsíc před volbami. V tom bych chtěl pokračovat i jako poslanec.

Jste ochotný jako poslanec podpořit vládu s jakoukoliv stranou, nebo se vůči některé straně zásadně vymezujete a proč?

Nepodpořím vládu s KSČM a spolkem přátel Miloše Zemana. Rozhodně nebudu spolupracovat s agenty tajných policií zločineckých režimů. Tedy žádná spolupráce s agenty StB.

Jaký je váš názor na v regionu často diskutované prolomení těžebních limitů?

Náš kraj trápí vysoká nezaměstnanost a zároveň nedostatek kvalifikovaných lidí. A to je způsobeno především těžbou uhlí, která sice zaměstnává pár tisíc lidí, ale ničí celý kraj. Máme nejnižší průměrný věk, vysokou kojeneckou úmrtnost a nemocnost a zdevastované životní prostředí. Kvalifikovaný člověk si logicky hledá práci a místo pro život jinde. Zůstávají ti nekvalifikovaní, takže sociální struktura je špatná a přináší navíc vysokou kriminalitu. I proto je TOP 09 proti prolomení limitů těžby.

Jak bude vypadat vaše volební kampaň, kolik bude stát a jak se na ní budete podílet?

Samozřejmě těžiště naší kampaně bude, jak už je u TOP 09 zvykem, kampaň kontaktní, budeme se chtít bavit s co největším počtem lidí, znát jejich názory a podělit se s nimi o názory naše. Určitě nebudeme chtít spoustu billboardů a plakátů. Krajská kampaň bude stát do 400 tisíc korun.

Právo | 7.10.2013 | Rubrika: Severozápadní Čechy | Strana: 12 | Autor: Aleš Pelikán | Téma: Ústecký kraj

Volby:
2013 poslanecká sněmovna - Ústecký - 1. Michal Kučera