Michal Kučera: Další drancování už nemusejí severní Čechy vydržet

Komentář lídra TOP 09 k úmyslu levice prolomit těžební limity

18. 10. 2013

Důrazně odmítám návrh ČSSD podporovaný komunisty na prolomení těžebních limitů na severu Čech. Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) již avizoval, že jeho kraj budoucí vládě prolomení navrhne. Tento záměr nelze popsat jinak, než jako ztělesnění nehorázného populismu s evidentní snahou rozšířit voličskou základnu. Na oplátku nabízí nesplnitelný slib přesahující hranice reality.

Nepopíráme existenci přírodního bohatství na severu Čech. Nicméně odborná diskuze na téma „prolomit, či neprolomit limity" by měla přijít ke slovu jedině za předpokladu, že se stát ocitne ve vážném ohrožení energetické bezpečnosti.
Provozovat ztrátovou těžbu kvůli uměle vytvářené zaměstnanosti horníků by přineslo jediný efekt OE těžbu by museli dotovat zaměstnanci z jiných oborů a živnostníci. Samozřejmě, že útlum těžby představuje pro horníky a jejich rodiny obtížnou životní situaci. Těžba v této oblasti však postrádá to hlavní OE dlouhodobou perspektivu.

20 let na přípravu

Michal KučeraTOP 09 si uvědomuje důležitost využívání uhlí na výrobu elektřiny a tepla. Zároveň však plně respektuje nedotknutelnost soukromého vlastnictví a nastavené územní limity těžby. Stát je jasně vymezil už před 20 lety, čímž těžebním společnostem poskytl dostatečný čas se na plánované změny připravit.
Ústecký kraj na důsledky těžby velmi tvrdě doplácí. Vykazuje nejnižší průměrný věk, vysoké hodnoty kojenecké úmrtnosti a nemocnosti. Dalšími neblahými projevy jsou zdevastované životní prostředí, značné sociální napětí a nadprůměrná kriminalita. Tuto „daň" musejí dnes a denně platit všichni občané Ústecka. Je to snad málo?
Podporujeme přijetí zákona, který by po britském vzoru stanovil závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv OE ropy, zemního plynu a uhlí. Nová vláda se bude muset zabývat energetickou koncepcí a určit optimální mix odpovídající skutečným potřebám. Stávající situace v severních Čechách je dlouhodobě neudržitelná. Stát se zde musí z dlouhodobého hlediska zaměřit na konkrétní problémy, které je nutné řešit s náležitým předstihem.
Region potřebuje investice na vzdělání a zaměstnanost, které mu budou skutečně pomáhat. Školy by se měly více zaměřit na poptávku. Velký význam spočívá i v přeshraniční spolupráci.
Je potřeba zamezit tunelování evropských fondů, které připustila tehdejší krajská vláda ODS a ČSSD. Pro mnohé už tento kraj dávno ztratil své kouzlo. Já ho však nepřestávám vnímat. V Ústeckém kraji žiji se svou rodinou a chci tady žít dál. Nemůže mi být proto lhostejné, co se v něm děje a dít bude.

Michal Kučera

Volby:
2013 poslanecká sněmovna - Ústecký - 1. Michal Kučera

Další drancování Ústeckého kraje?
Už z nás vytěžili dost!

TOP 09 je zásadně proti prolomení limitů těžby uhlí v Ústeckém kraji. Souhlasíte?

Potřebuji Vaši pomoc a podporu. Připojte prosím i Vy svůj podpis k této petici!

Michal Kučera
poslanec TOP 09 za Ústecký kraj