Lídr TOP 09 Michal Kučera věří ve dva poslance

25. 9. 2013

Startuje předvolební seriál MF DNES, v němž představíme jednotlivé krajské lídry stran, které mají šanci dostat se do Sněmovny. Michal Kučera, jednička na kandidátce TOP 09, by chtěl obhájit výsledek strany z voleb 2010. Bývalá jednička kandidátky, exministr Drábek, už nekandiduje.

ZKUŠENÍ KOMUNÁLNÍ POLITICI

Při setkání s nimi je nutné uznat, že všechno jsou to sympatičtí lidé. Třeba Michal Kučera se pro politiku vyloženě hodí, umí hledat slova, umí přesvědčovat, když neví nebo úplně odpovědět nechce, zvolí obecnější formulaci. Když mu ale otázku zopakujete, už odpoví. Jeho odpovědi není nutné přepisovat způsobem, že hledáte, co vůbec chtěl dotázaný říci.Na čelní místa čerstvé soupisky se poskládaly nové tváře.

Lídrem je Michal Kučera, radní Loun, následuje Petr Liška, starosta Malých Žernosek a předseda hnutí Starostů a nezávislých v kraji, dál Petr Měsíc, podnikatel a radní Teplic, a Irena Skálová, optometrička a zastupitelka v ústeckém obvodu.

PROPRACOVANÝ PROGRAM

Pokud jde o program, tak z toho, co je dostupné na internetu a z toho, co strany už nabízejí na letácích, lze konstatovat, že TOP 09 dává k dispozici zatím nejpropracovanější materiály. Ale k tomu se vrátíme.

Karel Schwarzenberg (@Karel Kreml)V nadcházejících volbách nepůjde o souboj levicových a pravicových programů. My se budeme rozhodovat, zda půjdeme cestou Putinovského Ruska, kdy se bude předávat ekonomická a politická moc do rukou několika jednotlivců, anebo zda budeme chtít jít cestou evropských demokracií. V TOP 09 víme kam jdeme a chceme jít cestou západních demokracií," uvádí čtyřiačtyřicetiletý lídr Kučera. A pokračuje. „Náš program je pro lidi, kteří chtějí sami svobodně nakládat se svým životem, kteří se nespoléhají na stát, kteří se dokáží nejlépe postarat o své děti a nevěří tvrzení, že to za ně udělá lépe stát. Ten v našem programu nabízíme malý a efektivní, takový který se zbytečně neplete lidem do života. Nabízíme osobní odpovědnost, pokoru a poctivost," uvádí Kučera.

VÍME, KAM JDEME - VÍME, CO CHCEME

Pak odkáže na onen program. Má dvě části, což je zajímavé. První se jmenuje „Víme, kam jdeme" a jde o koncepční text. Druhá skládačka má název „Víme, co chceme" a má jít o text popisující, jak vizí dosáhnout. Když to až vulgárně zestručníme, tak TOP 09 chce bojovat podle koncepční části za svobodu proti autoritářskému režimu, bude se zasazovat o lepší vzdělávání dětí (třeba přes stáže v zahraničí), o nezadlužování, o nezávislost soudů, o politickou kulturu, bude bojovat proti korupci a tak dále a tak dále.

PROTI PROLOMENÍ LIMITŮ TĚŽBY

Michal KučeraPokud jde o severočeská témata, jako klíčovou záležitost vidí kandidující udržení limitů na těžbu uhlí. „Na jedné straně těžba zaměstnává pár tisíc lidí, na straně druhé ničí celý kraj. My si musíme uvědomit, že máme nejnižší věk dožití, máme vysokou kojeneckou úmrtnost, zdevastované životní prostředí, a tak si kvalifikovaný člověk logicky hledá místo pro život jinde a zůstávají nekvalifikovaní," uvádí Petr Měsíc, trojka kandidátky. „Pak je tu špatná sociální struktura, která přináší konflikty." Kraji podle špiček kandidátky dále pomůže zjednodušený zákoník práce (což chtějí prosadit), který umožní rychlé zaměstnávání zejména nekvalifikovaných lidí a zabrání bujení práce načerno. „Chceme odstranit zbytečnou byrokracii, což brání podnikatelům vytvářet nová pracovní místa, a chceme také zlepšit dopravní dostupnost kraje," dodává Měsíc.

KAMPAŇ: PÁR BILLBOARDŮ, HLAVNĚ KONTAKTNÍ KAMPAŇ

Agent 009 Karel Schwarzenberg

Strana už svou kampaň na severu Čech zahájila, stalo se tak v pondělí na ústeckém Mírovém náměstí.
„Rozhodně se nebudeme snažit vyhrát válku plakátů a nějakých billboardů, to necháme jiným stranám," uvádí Kučera. Podle něj bude kampaň topky v kraji kontaktní. Ze slov straníků vyplývá, že počítají s podporou centra, ale akce si vymýšlejí a organizují v regionu sami. Někde budou workshopy, někde pouliční divadlo, jinde chce kandidát prostě rozdávat program. Zřejmě klíčovým bodem kampaně bude v kraji 16. říjen, kdy za místními kolegy přijede guru TOP 09 – Karel Schwarzenberg, předseda strany. Kolem 15. hodiny by se měl nalodit na parník v Litoměřicích, pak přejet do Velkých Žernosek a dál vozem pokračovat do Ústí, kde se v restauraci Na Rychtě setká s voliči. Pak bude pokračovat do Teplic.

CÍLEM JSOU DVA MANDÁTY

Zahájení volební kampaně Ústí 5

Cílem Michala Kučery a jeho týmu je zisk dvou poslaneckých mandátů, což by znamenalo obhajobu výsledku z voleb v roce 2010. 

Otázkou však je, zda v levicovém kraji už topka není na sestupné tendenci. V parlamentních volbách 2010 získala přes 13 procent hlasů, o dva roky později, v krajském hlasování, však propadla a v zastupitelstvu kraje není. A předseda strany Karel Schwarzenberg tu skončil v prvním kole prezidentské volby až čtvrtý za Dienstbierem, Fischerem a Zemanem. V druhém kole v kraji Schwarzenberga porazil Zeman zhruba o třetinu hlasů.

NA ROZDÍL OD ODS JE TOP 09 BEZ SKANDÁLŮ

Na druhou stranu TOP 09 v regionu není spojena, na rozdíl od pravicového konkurenta – ODS, s žádnými finančními nebo kriminálními skandály. Snad jen v Ústí získávali v poslední době až příliš funkcí lidé kolem Jakuba Zavorala, expředsedy zdejší okresní buňky. TOP 09 v krajském městě vládne spolu s ČSSD. Na kandidátku TOP 09 do sněmovny se však nedostal.

TOP 09Michal Kučera se nejprve vyhýbá debatě o tom, s kým by měla jít TOP 09 do případné povolební koalice, pak však spustí, že je pro něj nepřijatelná vláda s komunisty, ať už v koalici, nebo jen skrytě podporovaná. „A jako bych nespolupracoval s gestapákem, tak nebudu spolupracovat s estébákem," říká. Naráží na lídra hnutí ANO Andreje Babiše (majitele vydavatelství MAFRA a deníku MF DNES). Tady je však nutné podotknout, že Babiš spolupráci s StB popírá a naopak se označuje za oběť. Také vede soudní spor kvůli svému svazku.

Na kampaň TOP 09 dává 50 milionů korun, zdejší straníci pak hodlají nad rámec toho vydat dalších 200 až 400 tisíc. „Podle toho, kolik se sejde příspěvků," říká Kučera. On sám dal padesátitisícový nominační poplatek, který bere jako příspěvek na svou kampaň. Dvojka kandidátky Petr Liška to měl snazší. Za něj to zaplatilo hnutí Starostové a nezávislí.

Vybráno z článku Mladá fronta DNES | 25.9.2013 | Rubrika: Severní Čechy | Strana: 3 | Autor: Jan Veselý | Téma: Ústecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme