Hory, knížky, rybičky, počítačové hry. Žiju úplně normálně, říká Michal Kučera

Rozhovor lídra TOP 09 v Ústeckém kraji pro Žatecký a lounský deník

27. 9. 2013

Michal Kučera vyrůstal na ostravském sídlišti. Číst se naučil jako pětiletý kluk sám už v mateřské škole. Dodnes rád čte, ale k tomu také „paří“ počítačové hry. S manželkou se seznámil ve studentské hospodě a v památném roce 1989 se přestěhovali do Loun. Na začátku října mu bude 45 let a stejný měsíc bude kandidovat za TOP 09 do Poslanecké sněmovny; jeho strana si ho vybrala jako lídra pro celý Ústecký kraj, což pro lidi z okresu Louny nebývá zrovna typický jev. Má tak relativně velkou šanci na zvolení

Kdy a jak jste se dostal z Ostravska do Loun?
Bylo to v roce 1989. Během studia na Vysoké škole báňské v Ostravě jsem začal chodit se svou tehdejší spolužačkou, nynější manželkou. Ona byla z Loun. Takže proto jsme se přesunuli do jejího města. Navíc jsme v něm měli možnost společně bydlet, a to bylo tehdy dost významné.

Jak se stalo, že zrovna v tak slavném roce 1989?
To byla víceméně náhoda, s konkrétní politickou situací to stěhování tehdy nijak nesouviselo. Ale rok 1989 jsem prožíval jako snad všichni vysokoškoláci té doby: stávkovali jsme, lepili plakáty, vítali u nás ve městě Václava Havla – tehdy ještě trochu plachého, obyčejného rozcuchaného člověka bez politických funkcí a s balíčkem zmačkaných startek v ruce, ale se silnými myšlenkami a vizemi. Neopakovatelná atmosféra.

Kde jste pracoval po ukončení školy?
Moje úplně první práce byla vrtný dělník v Geologickém průzkumu Ostrava. Pracoval jsem tam rok po gymnáziu. Týden dvanáctihodinových směn v maringotce na vrtech a týden doma. Během vysoké školy jsem chodil na noční směny na důl Vítězný únor. Nyní pracuji v pobočce zahraniční společnosti BEG, kterou jsem v ČR pomáhal zakládat. Firma působí v oblasti řízení osvětlení a ekonomických úspor v budovách.

V jakém oboru je vaše manželka? Jak se jmenují vaše děti a co studují?
Manželka se jmenuje Zdeňka a pracuje rovněž v zahraniční společnosti – je finanční ředitelkou. Starší syn dostal jméno Jan a studuje gymnázium, mladšímu Lukášovi je teprve pět a ten čerpá znalosti zatím v mateřské škole.

Kde a jak jste se seznámili s budoucí ženou?
Ve studentské hospodě v Ostravě. Byla to taková typická vysokoškolská studentská láska. A jsem rád, že nám to vydrželo dodnes.

Od kdy přesně jste členem TOP 09? Co vás přivedlo k této straně? Byl jste předtím i v nějaké jiné?
Ne, v jiné straně jsem nebyl, TOP 09 je moje první. Jsem v ní od roku 2009, od jejího vzniku. Rozhodl jsem se sám, nikdo se na mě neobracel ani mi nic nenabízel. Oslovily mě především celoživotní zásadové postoje a autorita Karla Schwarzenberga. A také osobní pocit, ke kterému jsem dospěl sám – že bychom neměli stát stranou, ale snažit se aktivně řešit veřejné dění a věci kolem nás.

Jakou roli jste sehrál při tlaku na odvolávání a odstupování bývalého dlouholetého starosty Loun Jana Kernera? Byl jste pro jeho výměnu? Byl jste nespokojen s tím, jak město řídí? Jste teď spokojen s novým vedením města?
TOP 09 měla pevný názor hned po komunálních volbách roku 2010 – nepodpořila kandidaturu Jana Kernera na starostu Loun a po volbách se ocitla v opozici k ODS a ČSSD. Tato koalice jako tým nefungovala, jak se ukázalo i později. Proti panu Kernerovi osobně nic nemám, avšak nesdílím s ním pohled na způsob hospodaření města a řízení městských organizací. Faktem je, že se hospodaření města podle mého názoru v poslední době zlepšilo a přitom se podařilo třeba do sportu, kultury a sociální oblasti ještě uvolnit peněz víc, než tomu bylo zvykem dříve.

Bydlíte v Lounech v bytě či domku? Máte chatu či chalupu?
Bydlíme v rodinném domku. Na chalupu jezdíme jen kousek odtud – do Žerotína.

Jaký je oblíbený způsob vaší dovolené?
Je to různé, v létě k moři do Chorvatska, v zimě lyžovat do Itálie. Letos jsme byli pod stanem v kempu v Jesenici a koupali se také ve Střele, což hlavně malý syn velmi ocenil – má rád dobrodružství tohoto druhu. A já osobně mám velmi rád všechny druhy horské turistiky. České a slovenské hory mám prolezlé skrz na skrz snad všechny.

Máte doma nějaké zvíře? 
Zatím jen rybičky. Jméno bych vám rád prozradil, úplně už na vás vidím, jak se chcete zeptat, ale žádné jsme jim nedávali.

Kouříte, pijete alkohol? Jaké jsou vaše neřesti? Co na vás vytáhnou vaši protivníci?
Nemohu přímo říci, že jsem zapřisáhlý nekuřák, ale je pravda, že už asi půl roku jsem si nezapálil. Alkohol si dám příležitostně, asi jako většina lidí. A moje další neřesti? Teď mě tak narychlo nic nenapadá... Docela mě baví počítačové hry, na nich strávím dost času, takže to asi není moc příkladné a výchovné.

Jaký je váš oblíbený citát?
Určitě by to bylo něco z Murphyho zákonů.

DOTAZNÍK DENÍKU
Oblíbená kniha: ruští romantici, světová i česká dobrodružná literatura, anglosaská literatura... vlastně cokoli, co mě zaujme a u čeho si oddechnu
Oblíbený film: Pán Prstenů, Tenkrát na Západě
Oblíbená hudba: Pink Floyd, Dire Straits, Michal Prokop, Katapult, Jaromír Nohavica...
Oblíbené jídlo: nejsem vybíravý, sním téměř všechno

Žatecký a lounský deník | 27.9.2013 | Rubrika: Žatecko a Lounsko | Strana: 3 | Autor: LIBOR ŽELINSKÝ | Téma: Ústecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme