Peníze za hnědé uhlí odcházejí do Prahy

24. 8. 2016

Ačkoliv se na území Ústeckého kraje těží hnědé uhlí pro celou republiku i zahraničí, nevidí kraj z jeho těžby ani korunu navíc.

 Rozdělení povinného poplatku za těžbu uhlí ukládá takzvaný horní zákon, jehož novelizaci řešili čeští zákonodárci počátkem letošního roku. Poplatek, který hradí těžařské společnosti státu a dotčeným obcím za to, že na jejich území těží uhlí, chtěl ale změnit poslanec TOP09 a lídr krajské kandidátky Michal Kučera. Ten navrhoval, aby z vybraného balíku peněz připadlo státu jen 45% oproti stávajícím 75%. Dalších 30% chtěl Kučera pro kraje, zbylých 25% pak pro obce dotčené těžbou.

 Promyšlený systém, podle kterého by si Ústecký kraj výrazně finančně polepšil a mohl tak financovat mnoho potřebných věcí, však narazil na odpor senátorů poté, co hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) při projednávání tohoto návrhu zákona prohlásil, že kraj tyto extra peníze nijak zvlášť nepotřebuje. „Nechápu to. Vláda rozhodla, že se bude víc těžit a stát bude více vybírat na poplatcích od těžařů. Vydělává na tom ale jenom stát. Kraj nedostane z těžby na svém území ani korunu a panu hejtmanovi to nevadí. Takhle se dobrý hospodář nechová,“ říká Michal Kučera, podle kterého nebyl jeho návrh ani pravicový ani levicový. „ Byl to zkrátka fér návrh, jehož přijetí by výrazně pomohlo oblastem, které jsou opravdu významně zasažené těžbou. Smutné navíc je, že pro můj návrh nezvedl při hlasování ruku nikdo z ostatních poslanců, kteří byli za Ústecký kraj zvoleni. Takže to vypadá, že něco jiného říkají doma a v Praze se pak chovají úplně jinak,“ popsal Michal Kučera situaci, kdy v hlasování zvedli nepochopitelně ruku proti jeho návrhu poslanci KDU-ČSL, ANO a Sociální demokracie.

 Podle lounského poslance je důležité, že když už se v Ústeckém kraji hnědé uhlí těží, měl z toho kraj alespoň něco mít „Kraj tím přijde o nemalé peníze, které by mohl využít na budování a zkvalitňování infrastruktury, například na modernizaci nemocnic,“ uzavřel Kučera. Stát si podle odhadů změnou v nastavení dobývacích poplatků polepší téměř o půl miliardy korun.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme