Nechceme být Popelkou republiky!

18. 8. 2016

Na jedné straně jedinečná příroda a dechberoucí scenérie, na straně druhé poslední příčka žebříčku kvality života v celé České republice. Čím to je? Ústecký kraj má obrovský potenciál, který ale zůstává nevyužitý

„Ústecký kraj obsazuje pravidelně poslední příčky žebříčku kvality života. Je to i kvůli krajským vládám, té současné i těm minulým. Náš kraj má přitom obrovský potenciál, chce ho jen využít,“ říká poslanec TOP09 za Ústecký kraj a zároveň lídr kandidátky letošních krajských voleb Michal Kučera.

Ústecký kraj má přitom co nabídnout: ze 4 Národních parků České republiky se jeden z nich – České Švýcarsko – nachází právě na území Ústeckého kraje. V jeho krajském městě sídlí špičková univerzita Jana Evangelisty Purkyně, která nedávno obdržela jako jedna z mála evropských vysokých škol Evropský patent na zde vyvinutou technologii. Ústecký kraj má historická města, úrodné chmelařské a vinařské oblasti a řadu technických a historických památek včetně tří aktuálních kandidátů na zapsání do seznamu UNESCO. „Náš kraj potřebuje jasný Plán obnovy, ne nepodobný poválečnému Marshallovu plánu, který po skončení 2. světové války pozdvihl západoevropské země k prosperitě. Inspirací nám může být i Porýní, které je Ústeckému kraji velmi podobné. Když se to povedlo tam, není důvod domnívat se, že by to nešlo tady,“ říká rezolutně Michal Kučera.

Jedním z nejpalčivějších problémů Ústeckého kraje je doprava. A to jak přeprava zboží, tak osob. Problémové je i zdravotnictví, kde okresy bez nemocnic doplácejí na jejich neexistenci a jsou tak krajskou vládou po finanční stránce zcela přehlíženy. Absolventi škol odcházejí z kraje za lepším stejně tak, jako zdravotnický personál, jehož nedokáže kraj a jeho vedení motivovat k tomu, aby zde zůstal. Výsledkem je pak „navoněná bída“ krajské zdravotní, která sice disponuje špičkovým zařízením, přitom ale po personální stránce zeje prázdnotou. Motivaci nemají ani drobní živnostníci a místní malé podniky, které jsou válcovány průmyslovými zónami, které štědře dotuje jak vláda, tak krajská politická reprezentace. „Náš cíl je jasný: chceme v kraji udržet střední generaci a jejich děti, chceme spravedlivé rozdělování krajských financí do všech směrů a chceme, aby zbytek republiky přestal Ústecký kraj přehlížet. Sever má na víc a já vím, že to dokážeme,“ tvrdí Michal Kučera

Volby:
2016 zastupitelstva krajů - Ústecký - 1. Michal Kučera