Finanční ústava ohlídá i hospodaření krajů

11. 10. 2012

Vláda schválila návrh ústavního zákona o rozpočtové  zodpovědnosti. Finanční ústava mimo jiné stanoví  maximální limit pro výši vládního dluhu a vznik Národní  rozpočtové rady. TOP 09 a Starostové souhlasí a podporují  tento návrh, protože zavádí principy odpovědného hospodaření  také na krajích.

Finanční ústava pro Česko bude v případě  schválení parlamentem platit od roku 2014. Tzv. dluhová  brzda v praxi pro jakoukoliv vládu znamená, že pokud veřejný dluh překročí 40 procent HDP, musí začít uplatňovat aktivní opatření proti většímu zadlužení. V případě, že by se státní dluh zvýšil až na 50 a více procent HDP, musela by požádat sněmovnu o důvěru. Veřejný dluh byl loni (podle údajů ČSÚ 41,16 procenta HDP).

Dluhy krajů vzrostly za vedení ČSSD a velkých koalic násobně. Více na: http://www.transparentni-kraj.cz/uvod Ústecký kraj je nejrychleji se zadlužující kraj. Za poslední čtyři roky se dluh zvýšil osminásobně.

„Je naprosto správné, že tento zákon platí také pro krajské rozpočty. Věříme, že i náš kraj bude do budoucna hospodařit odpovědně a nebude se dál zadlužovat jako za vlády dosluhující koalice ODS a ČSSD, kdy dluh kraje stoupl na 2,4 mld. korun. Určitě se v zastupitelstvu zasadím o to, abychom teze ústavy pro kraj dodržovali už nyní, přestože dluhová brzda bude pro kraje platit až od roku 2018,“ říkákandidátka na hejtmana Karola Haasová. Pro kraje má platit, že celková výše dluhu nesmí překročit 60 procent průměru jeho skutečných příjmů za poslední 4 roky. Překročí-li se tato hranice, kraj ročně musí dluh snížit podle daného postupu. Pokud se krajští politici do šetření nepustí, stát ročně zadrží část krajských daní (5 % z rozdílu mezi dluhem a 60 % průměru příjmů za poslední čtyři roky).

Finanční ústava dokonce říká, že si poslanci a senátoři budou muset snížit své platy o pětinu v případě nehospodárného nakládání s penězi (při překročení limitu 45 procent HDP). Pro kraje zákon takové opatření nemá. "Pokud budeme ve vedení kraje, zavážeme se k podobnému kroku dobrovolně," slíbila Karola Haasová.

Kandidáti TOP 09 a Starostů voličům už  deklarovali, že radikálně sníží dluhy kraje. Spočítejte si, kolik už dnes platíte na hospodaření kraje: http://www.transparentni-kraj.cz/spocitejte-si. Přijďte 12. a 13. října volit a zastavit populistické politiky, kteří zadlužují náš kraj na desítky let dopředu.

Volby:
2012 zastupitelstva krajů - Ústecký