Změnily by kvóty pro ženy politiku v naší republice ?

22. 9. 2014

Domnívám se, že v současné době jsou kvóty pro ženy v naší republice zbytečné. Jsou země, kde se toto pravidlo používá. Například v Argentině, Bolívii, Ekvádoru, Německu, Norsku, Švédsku. Podmínkou je, že žádné z pohlaví nesmí obsadit více než 60 procent a méně než 40 procent křesel.

Přiznám se, že si neumím představit, jak se za dva roky, do krajských voleb, snaží politické strany získat do svých řad ženy, aby splnily kvótu.

Problém v naší zemi je ten, že do politického dění se aktivně zapojuje veřejnost velmi málo, a to obecně. Tedy muži i ženy. Momentálně je nálada taková, že být politikem rovná se být lupičem. Lidé vnímají politiku jako špinavou záležitost a nevěří tomu, že do ní někdo vstupuje s čistým úmyslem. A když se přeci jen někdo takový najde, tak ho to přeci jistě určitě semele. Ano, politika je boj, ale s tím se setkáváme i v soukromém životě, v zaměstnání.

Je zde názor, že výhodou většího zastoupení žen v politice by vedlo k prosazování zákonů, které by ženám - matkám pomohly se lépe prosadit na trhu práce, lépe skloubit kariéru a rodinu. 

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pokud chce někdo politiku dělat vážně, zabere to dost času. Člověk se učí spousty nových věcí, musí se zajímat o veřejné dění, absolvovat plno schůzek. Žádný zákon v těchto činnostech neuleví. Jde pouze o chuť a zájem dotyčného.  Můžeme se podívat do minulosti, kolik bylo významných političek, které dokázaly skloubit rodinu s veřejnou službou. V žádném případě se necítím diskriminována. Prostě si musím vybrat, čemu dám přednost. Zda budu trávit volný čas s přáteli, sportovat nebo načítat materiály a prosazovat názory. Myslím si, že mnohem důležitějším faktorem pro obsazování kandidátek je schopnost, zodpovědnost a morální chování kandidátů než pohlaví.

Když jsem před blížícími se komunálními volbami, jako lídryně, sestavovala kandidátku na Severní Terase, chtěla jsem docílit genderové vyváženosti. Bohužel se mi to nepovedlo. Oslovené ženy, které by na jednu stranu návrh přijaly, se ale omluvily. Důvodem byla jejich současná zaneprázdněnost. Byly natolik zodpovědné, že nominaci braly vážně a nechtěly být jen křovím na kandidátce. Nakonec jsem na našem Městském obvodě jediná žena se čtrnácti muži. Směle si troufnu říct, že jedničkou nejsem jen proto, že jsem žena. Mám už zkušenost jako zastupitelka a aktivní jsem stále. Mé kolegyni v Neštěmicích se naopak podařilo, že má dvoutřetinové zastoupení žen. Ústecká TOP 09 se bude ucházet o hlasy voličů s 37,6 % zastoupení žen v letošních komunálních volbách. 

Mám mezi sebou velké množství kolegů, mužů, kteří říkají veřejně, že ženy do politiky patří. Všichni víme, že do jednání dokáží přinést jiný pohled na věc, jiný úhel řešení. Ale důležité je, zda dotyčný, dotyčná bere politiku jako službu veřejnosti.

                                                    Bc. Irena Skálová, kandidátka na starostku MO Severní Terasa


Kandidátka pro volby: 2014 zastupitelstva obcí

Městský obvod: Ústí nad Labem-Severní Terasa (Ústí nad Labem, Ústecký)
Volební strana: TOP 09

Poř. Jméno Věk Povolání Bydliště Polit. přísl.
1. Bc. Irena Skálová

Bc. Irena Skálová

36 let

oční optik, optometrista

Povolání : oční optik, optometrista

 

Jsem absolventem Gymnázia v Ústí n.L., VOŠ Merhautovy v Brně, v oboru oční optik, Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor optometrie. Mám certifikát z liberálně-konzervativní akademie CEVRO.

Svou odbornou profesi vykonávám v rodinné firmě.

 

Politické zkušenosti :

Po volbách v roce 2010 jsem se stala zastupitelem Městské části Severní Terasa a zároveň členem finančního výboru. Od roku 2012 jsem členem kontrolního výboru na Magistrátu města Ústí n.L.

Jsem členem krajského předsednictva TOP 09 a nyní členem regionálního výboru TOP 09.

V roce 2013 jsem kandidovala do PS ČR jako kandidátka č. 1 za okres Ústí nad Labem

 

Politická práce a výsledky :

Jako opoziční zastupitel jsem připomínkovala projednání územního plánu na městských obvodech.

Byla jsem iniciátorem zákazu podomního prodeje a po projednání v orgánech města tato změna Tržního řádu nabyla účinnosti 5.10.2013.

Vystoupila jsem s projevem na demonstraci za zachování limitů těžby.

Veřejně jsem vystupovala a žádala zastupitele města, aby se uvážlivě rozhodovali v kauze Činoherního divadla o.p.s. Jsem zásadně proti politizování kultury.

Nepřetržitě jsem přenášela podněty od občanů na úřad obvodu i magistrát a snažila se předjednat řešení problémů.

 

Politický cíl :

Na Severní Terase jsem vyrostla, bydlím zde a chci bydlet i nadále.  Jsem ochtna věnovat svou energii a volný čas ve prospěch rozvoje našeho města a obvodu. Svojí politickou prací se budu snažit, aby to bylo místo, kde budou spokojené všechny věkové kategorie občanů.

 

 

36 oční optik, optometrista Severní Terasa TOP 09
2. Ing. Jiří Brodský

Ing. Jiří Brodský

69 let

ekonom

Narozen 1945, ekonom

Pocházím z rodu poválečných ústeckých kantorů a jejich odvážný politický postoj, mnohdy krutost tehdejší doby a vlastní nabyté zkušenosti mne přivedly v roce 1994 do komunální politiky. Ekonom, zaměřený na informační technologie, starosta městského obvodu se specializací na komunální finance,  ale také pedagog na ústecké univerzitě, to byly, kromě výkonu dalších veřejných funkcí, hlavní proudy mé činnosti. Předvídatelnost rozhodování, úcta k tradicím a odpovědnost bych si určitě zvolil jako svoje krédo.

69 ekonom Severní Terasa TOP 09
3. Ing. Zdeněk Bureš

Ing. Zdeněk Bureš

43 let

finanční ředitel

Povolání: finanční ředitel

                                

 Narodil jsem se v  roce 1971 a od té doby bydlím v Ústí nad Labem. V současné době žiji se svou rodinou ve čtvrti Severní Terasa.

V roce 1989 jsem úspěšně složil maturitní zkoušku na Gymnáziu Ústí nad Labem. Od roku 2002 jsem začal studovat studijní obor podniková ekonomika na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. V roce 2007 jsem úspěšně ukončil studium závěrečnou zkouškou.

V letech 1992-1998 jsem pracoval na různých pozicích ve státní správě. V roce 1998 jsem nastoupil do společnosti Dopravní podnik města Ústí nad Labem, ve kterém jsem od roku 2001 zastával funkci vedoucího střediska informatiky. Od roku 2008 pracuji jako finanční ředitel soukromé společnosti.

Mezi mé zájmy patří: rodina, historie, ICT, cestování a turistika, sport, hudba a přírodní vědy. Ve volných chvílích velice rád maluji.

Politické dění sleduji delší dobu a stav politické kultury v našem městě mě dlouho trápil. Nespokojenost mě utvrdila v rozhodnutí aktivně se podílet na změně jejího obrazu v očích veřejnosti. Rád bych pomohl městu Ústí nad Labem ke změně na moderní město, kde bude radost bydlet.

Proč TOP 09? Program TOP 09 je mi velmi blízký a sympatický pro své konzervativní myšlenky.

43 finanční ředitel Severní Terasa TOP 09
4. MUDr. Vladimír Novák

MUDr. Vladimír Novák

62 let

lékař

Povolání: lékař neurolog s specializací EMG

Po absolvování gymnázia v Chomutově jsem vystudoval Lékařskou fakultu UK. Po dokončení  jsem nastoupil na neurologické oddělení v Chomutově. Na základě nabídky úzké specializace v neurologii (elektrodiagnostika) jsem  se s rodinou v roce 1989 přestěhoval do Ústí nad Labem, kde na sídlišti v Dobětících bydlím doposud. Od roku 1995 se jako OSVČ specializuji se na neurologickou elektrodiagnostiku. S manželkou jsme vychovali dvě děti, které dosáhly VŠ vzdělání a dnes již mají své rodiny.

Jsem členem strany TOP 09.

V komunální politice bych se chtěl angažovat v následujících oblasteh:

-          Bezpečnost

-          Čistota a pořádek

-          Doprava   

        - opravy komunikací

        - problémy s parkováním

             - veřejná doprava (zachování páteřní dopravy trolejbusy, zachování tras a intervalů,

               obnova  vozového parku, nový odbavovací a informační systém)

-          Transparentní  financování z veřejných prostředků

62 lékař Severní Terasa TOP 09
5. Lukáš Pokrupa, MBA

Lukáš Pokrupa, MBA

40 let

obchodní ředitel

Je absolventem Pražské mezinárodní manažerské školy ( PIBS ) při VŠE v Praze. Po studiích průmyslové automatizace nastoupil do společnosti SPT Telecom, s.p. na pozici technika digitálních systémů. Ve společnosti zastával několik dalších funkcí, byl zodpovědný za rozvoj obchodních příležitostí severních a východních Čech. V roce 2004 nastoupil na pozici obchodního ředitele společnosti Adler Czech se zodpovědností za rozšíření pozice na trhu ve střední Evropě. V roce 2007 přijal zodpovědnost a kompetenci za obchodní aktivity ve společnosti CENTROPOL ENERGY, a.s. za které zodpovídá dodnes v roli obchodního ředitele. V roce 2010 úspěšně absolvoval pražskou manažerskou školu PIBS titulem MBA. Je ženatý, má dvě děti. Ve volném čase se věnuje cestování, sportu a motocyklu Suzuki introoder 1800.

40 obchodní ředitel Severní Terasa TOP 09
6. Jaroslav Sládek

Jaroslav Sládek

36 let

provozovatel ubytovacího zařízení

Jmenuji se Jaroslav Sládek, narozen 1978 v Ústí nad Labem. Mám dvouletou dceru. Vystudoval jsem Střední hotelovou školu v Mostě. Poté jsem odešel pracovat do německého města Sindelfingen jako řadový číšník na roční pracovní vízum.  Po návratu společně s mým otcem vstoupil do podnikání v oblasti ubytování  a stal se živnostníkem.  Když se ohlédnu za posledních 15 let, vidím mnoho starostí, krizí a tvrdé práce...  Dnes mohu říct, že spoluprovozuji úspěšně zavedenou malou firmu a práce zde mě baví. Mezi mé koníčky patří historie 20.stol. focení a cestování.

Na konci roku 2010 jsem podal přihlášku ke vstupu do strany TOP 09 a v rámci svých možností se snažím tuto stranu podporovat.  

Při komunikaci s městem a jako člověk který bydlí na Severní Terase od narození si dnes nemohu nevšímat věcí které je třeba změnit k lepšímu, myslím si, že obvod stále plně nevyužívá svou moc lépe spravovat tuto městskou část, vadí mi některé stále rozbité chodníky, neuspokojivě dořešené parkování v okolí paneláků, vlažná komunikace s MP, která by měla razantněji dohlížet na velké množství "pejskařů ", kteří nedodržují základní pravidla.

 

36 provozovatel ubytovacího zařízení Severní Terasa TOP 09
7. Ing. Petr Landa

Ing. Petr Landa

42 let

jednatel firmy

Narodil jsem se 30.4.1972 v Děčíně a od svých 3.let žiji v Ústí nad Labem na

Severní Terase. V roce 1990 jsem ukončil Střední průmyslová škola chemickou. V letech

1991 – 1994 jsem absolvoval bakalářské studium na Fakultě sociálně ekonomické při

Univerzitě J.E Purkyně v Ústí nad Labem a v letech 1995 – 1997 inženýrské studium.

Profesní zkušenosti posledních 10 let:

o 01/2005 – ekonomické, finanční a marketingové poradenství – zakladatel a

jednatel konzultační firmy PGM Consulting s.r.o.

o komplexní poradenství v grantových projektech pro MSP, korporáty a obce

o 08/2004 – 05 /2005 – realizace projektu vybudování stylového značkového

penzionu Pohádka v Třeboni

o 05/2007 – otevření značkové netradiční kavárny, cukrárny POHÁDKA v

Třeboni

MÉ MOTTO: ÚSTÍ – MĚSTO PŘÍVĚTIVÉ

Zájmy: divadlo, hudba, sport, četba, cestování

Osobní údaje:

ženatý s třemi dětmi – Jakub 12 let, Lukáš 8 let, Barbora 3 roky

42 jednatel firmy Severní Terasa bezpp
8. Ing. Štěpán Matouš

Ing. Štěpán Matouš

31 let

OSVČ

Povolání: živnostník

 

Jsem ženatý, mám dceru, manželka na mateřské dovolené.

 

V roce 2002 jsem absolvoval střední průmyslovou školu stavební v oboru pozemní stavby v Ústí nad Labem. V letech 2002 – 2008 jsem studoval va ČVUT Praha obor pozemní stavitelství se zaměřením na statiku. Po absolvování vysoké školy vedu vlastní malou stavební firmu se zaměřením na všeobecné stavitelství v odvětví pozemních staveb.

Ve volném čase se věnuji rodině a pěší turistice.

Do vstupu do TOP09 jsem nebyl členem žádné politické strany.

Vstupem do TOP 09 sleduji zajištění rovnoprávnosti v získávání veřejných zakázek, stabilitu na trhu práce a podpora kulturního prostředí v Ústí nad Labem.

31 OSVČ Severní Terasa bezpp
9. Bc. Radovan Loder

Bc. Radovan Loder

37 let

správce sítě

37 správce sítě Severní Terasa bezpp
10. Mgr. Roman Poulíček

Mgr. Roman Poulíček

32 let

dispečer

Povolání: dispečer ČEZ Teplárenská

 

Narozen 1982, žijící a pracující v Ústí nad Labem.

V roce 2002 jsem absolvoval střední průmyslovou školu obor: elektrotechnika v Ústí nad Labem. V letech 2008 – 2013 jsem absolvoval Univerzitu Jana Ámose Komenského v Praze, Katedra Mediálních a komunikačních studií se zaměřením na Sociální a mediální komunikaci.

V současné době zastávám administrativně-technickou pozici ve společnosti ČEZ Teplárenská a.s. v Ústí nad Labem.

Jako člověk narozený a žijící na Severní Terase, který plánuje založení rodiny budu usilovat o to, aby zde bylo čisté a bezpečné místo pro nás a naši budoucí generaci.

Před vstupem do TOP 09 jsem nebyl členem žádné politické strany. Pro vstup do této politické strany jsem se rozhodl, protože jsem pravicově smýšlející volič, který si uvědomuje, že páteří České republiky je střední třída, která je často přehlížena. Proto jsem vstoupil do TOP 09 a budu se snažit prosadit zájmy většiny z nás.

Mezi mé koníčky patří sport, cestování a sebevzdělávání.

32 dispečer Severní Terasa TOP 09
11. Karel Jičínský

Karel Jičínský

39 let

jednatel a výkonný ředitel IT společnosti

Jako jednatel malé firmy se dnes a denně potýkám s problémy drobných podnikatelů a středních firem. TOP 09 mi dává jedinou naději, že naše země bude pomáhat snaživým a odpovědným jedincům. Jako otec dvou dětí zároveň nechci mít dnešní blahobyt „na dluh“.

39 jednatel a výkonný ředitel IT společnosti Severní Terasa TOP 09
12. Martin Olyšar

Martin Olyšar

37 let

OSVČ

37 OSVČ Severní Terasa bezpp
13. Jiří Česnohlídek 41 podnikatel v pohostinství Severní Terasa bezpp
14. Ing. Marek Zaremba

Ing. Marek Zaremba

33 let

správce sítě

Jsem ženatý a mám dvě děti.

Vystudoval jsem při zaměstnání Českou zemědělskou univerzitu v Praze, obor informatika.

V minulosti jsem pracoval na různých pozicích a v současnosti pracuji jako systémový administrátor.

Zároveň jsem předsedou společenství vlastníků domu, které řídím.

Sport: Aktivně hraji basketball, cvičím, lyžuji.

 

 

Hlavní cíle jsou:

Zefektivnění funkčnosti státní správy, tak aby byla pracovala pro lidi a né naopak.

Zrušit nesmyslné nařízení, vyhlášky a jiné.

Aktivně řešit palčivé problémy našeho města (parkování, školky, dopravní infrastruktura, nezaměstnatelní spoluobčané, sport, korupce) společnosti.

Naslouchat občanům.

33 správce sítě Severní Terasa bezpp
15. Vítězslav Kroupa

Vítězslav Kroupa

64 let

důchodce

V Ústí nad Labem jsem se v roce 1950 narodil, vyrostl a celý život ( produktivní ) pracoval.

Jsem konzervativní a to mi dává možnost prosazovat pro spoluobčany užitečné věci. To chci uplatnit na poli péče o městskou zeleň, která si to na celé Severní Terase zaslouží.

Mám rád přímost a otevřenost. S tou budu předstupovat před voliče.

 

64 důchodce Severní Terasa bezpp

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme