Vyjádření Ireny Skálové k Činohernímu studiu

4. 3. 2014
Dobrý den, vážení zastupitelé,
jmenuji se Irena Skálová. Jsem to já, kdo vám poslal informační dopis ohledně ČD a ohledně grantů.
Chtěla bych se vyjádřit k nastalé situaci jako občan tohoto města a opět Vás požádala o uvážlivé rozhodnutí.
V pátek se na stránkách oficiálního webu města objevila informace,cituji : vnímáme pozitivně zprávu, že je divadlo schopno realizovat svoji uměleckou činnost v roce 2014 i v letech následujících s ročním příspěvkem města ve výši 8 mil. Kč,-
Byla jsem touto informací překvapená a musím říct, že ne mile, dokonce až rozhořčená. Nerozumím tomu po tom, co několikrát veřejně uváděl ředitel Čepek, že za 8 mil. nejsou schopni zajistit provoz studiové scény ČD v celém požadovaném období, tedy od 1.1 do 31.12.2014. Připadala jsem si hloupě a podvedeně.
Samozřejmě jsem si začala shánět informace, jak došlo k takovému obratu. Bylo mi vysvětleno, že se toho dosáhne díky změnám, kterých se,ale velmi  obávám. Já tomu soukromě říkám kultura za 500,-. Divadlo bude muset snížit počet zaměstnanců, upravit repertoár, zdražit vstupné, vyrobí  do budoucna daleko méně inscenací, s menší  nabídkou se snižuje i zájezdová činnost atd. Jednoduše řečeno už nedostaneme tu kulturní kvalitu současného souboru, který je , jak jsem psala respektovaný mezi odborníky i diváky.

 

Ostatně o tom svědčí 19 tis. podpisů na petici, z toho více než 7 tis. z Ústí nad Labem.

 

Bezesporu můžete namítat, že  to divadelníci připustili sami a já to také považuji za jejich velkou chybu, ale dokážu pochopit, že člověk zahnaný do kouta nereaguje racionálně ( objektivně ).
Vedení města opakovaně deklaruje, že učiní vše, aby ústecká činohra, tedy předpokládám, že má na mysli současné ČD o.p.s., dál rozvíjela svoji slavnou tradici. Pak tedy, prosím, zohledněte výše uvedené v návrhu usnesení.
Děkuji.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme