Ústí pohřbilo své Činoherní divadlo

4. 3. 2014

S velkým očekáváním jsem šel na zastupitelstvo Statutárního města Ústí nad Labem, které se konalo 3. března. Jsem osoba „dotčená“ – trvale bydlící v Ústí, tak jsem byl zvědav, jak dalece mne zastupují či nezastupují zvolení politici za nejen mé daně. Nijak aktivně jsem se neprojevoval, aby to nebylo označeno za předvolební tanečky.

První překvapení: Město jistě očekávalo velký zájem veřejnosti. Svědčí tomu i přítomnost městské policie včetně zásahové jednotky. Přes to nebylo dostatek míst k sezení, nebyl zpřístupněn hlavní sál – což je normálně běžné. Nebyl otevřen nouzový východ. Jednání trvalo jedenáct hodin. Město se nepokusilo vytvořit důstojné podmínky. Na balkóně vyhrazeném veřejnosti byla hlava na hlavě a dostat se k mikrofonu z některých míst nebylo v podstatě možné.

Dalším šokem pro mne byla obhajoba návrhu neplatit vypočítané korekce z ROPu severozápad, přes to, že podání odvolání nemá odkladný účinek a dle vyjádření odpovědných úředníků se město vystavuje riziku exekuce. Pan radní „Ústečan“  Boček nejprve mlžil a nevypadla z něj žádná konkrétní cifra. Až na základě dotazů z řad veřejnosti a z řad zastupitelů odpověděl zhruba: Korekce za sektorové centrum, (jehož demolici realizovala AZ Sanace) činí po slevě na 10% cca 8 000 000 Kč, za rekonstrukci kulturního domu, taktéž po slevě na 10% tuším 15 000 000, - Kč, dále za park….atd..atd.. Stále opakoval, že to bylo za předchozího období. Ano bylo, ale seděli tam v tu dobu Ti samí politici. Na dotaz veřejnosti, zda bude město požadovat náhradu škody a hnát konkrétní lidi k odpovědnosti taktéž neodpověděl. Tvářil se, že nerozumí dotazu. Může to tak i být. Jeho kvalifikací pro práci náměstka je asi to, že na společnost kde byl jednatelem  byla v listopadu 2012 vyhlášena insolvence - viz. Justice.cz – a asi právě proto se stal hned v prosinci 2012 radním a náměstkem.

Argumentace pana Arna Fišery byla taky velmi úsměvná – za to my politici nemůžeme, za to může Kalousek, kdyby vybral jinou auditorskou firmu než Deloitte, mohlo to být všechno jinak.  Nějak pozapomněl na to, že byl 2006-2010 náměstkem města Ústí nad Labem a do 2012 i náměstkem Jany Vaňhové na kraji. Jeho stranický kolega náměstek z ČSSD Kouda je v teplácích…. stejně jako dalších více jak 10 lidí. Myslím, že supi z ÚOOZ musí kroužit nad jeho hlavou ve dne v noci. V závěru z balkónu trefně zaznělo „ na každou svini se vaří voda“.

Kdo tohle všechno zaplatí včetně úroků z prodlení, penále atd. mi není jasné. Asi jsou si vědomi, že oni už v zastupitelstvu v listopadu sedět nebudou, což není to samé, jako že na ně nikdo trestní oznámení nepodá.

Činoherní studio (divadlo) přišlo na řadu někdy kolem 22. hodiny. Jedna velká úřednicko-politická fraška. Výroky sedmilháře zemanovce Eichlera typu: Někam bylo vyvedeno 3,5 milionu Kč z rozpočtu OPS. Věřím, že nezůstanou tyto zvolané bláboly bez odezvy. Pomíjím pár facek, které lhář Eichler dostal od Jiřího Maryška ihned po zasedání. Dle mého právem. Škoda, že má Jiří Maryško jen 40 kilo a facka nenechala na tučné tváři radního Eichlera žádný následek, byť skončil Jiří v rukách policie. Buď byly peníze vyvedeny (ukradeny), pak tedy zloděje šetří policie a obvinil soud, anebo to je jen nepodložená pomluva, která volá po odezvě ve formě podaného trestního oznámení pro poškozování dobrého jména a nemajetkovou újmu. Paní Müllerovou z magistrátu lituji, že musela třesoucím se hlasem číst pomlouvačný pamflet. Byl v mnoha ohledech na první pohled lživý a vykonstruovaný. Asi i dle hesla koho chleba jíš,  toho píseň zpívej. Přestřelka ze všech stran. Někteří něco deklarovali, ale pak hlasovali jinak. To platí i pro „Severočecha“ Morštadta. Návrh na rozpočtovou změnu a návrat do „období před krizí“ neprošel. Naopak prošel návrh na zrušení organizace „Činoherní divadlo O.P.S.“ a založení příspěvkové organizace města, která dostala do vínku 8 miliónů Kč, ale připravila se o všechny vypsané granty vedené na O.P.S. – na což byli zastupitelé opakovaně upozorněni. Pokud si někdo myslí, že za 8 miliónů udělá to, co dělali před tím za 16, se dle mého mýlí.  Že naprosto zničí a ukončí více než 40 let kontinuálního uměleckého vývoje je zřejmé.  Ze dne na den nevytvoří to samé ba ještě lepší rozhodnutím zastupitelstva. To je dle mého mimo realitu. Divadlo je o osobnostech, o vztahu s divákem, o atmosféře a samozřejmě i o penězích. Loutkové divadlo možná…

Závěr pro mě osobně: Velké zklamání nejen z výsledku, ale hlavně z toho, jak se k němu dospělo. Ten proces a nálada byla strašná. V podstatě politický monstr proces kdy Arno Fišera křičel na veřejnost vč. děkana VŠ, ředitelky herecké asociace, úspěšné herce, že jemu nikdo nebude radit co má a nemá dělat a že ho názor „někoho z Prahy“ nezajímá…hulvátské arogantní chování Fišery, Dlouhého, Bočka doplněné o lži Eichlera. V podstatě jsem se styděl…. za ně. Arno Fišera žije 8 let z daní těchto lidí včetně mých.  Vyvezl se na hřbetu politické partaje z prodavače párků – viz. Justice.cz.  Dále mě zklamal i zastupitel zvolený za TOP 09 Jakub Zavoral držící pevnou hlasovací linii právě s výše jmenovanými lidmi. Naprostá dehonestace bývalého ředitele Čepka, který se díky bydlišti mimo UL nemohl vyjádřit a bránit. Urážky nepřítomného Achaba Haidlera – trvalého kritika korupčních praktik. Město je zakladatelem O.P.S.. Má SVOJI správní radu a povinnosti ze zákona. Vše hodili na herce a ředitele Čepka. Urážení rodinných příslušníků uměleckého vedoucího. Bahno a hnus z nejnižšího patra. Vytváření nepřátel, neznalost problematiky a amaterismus korelující s padajícími preferencemi ČSSD v krajském městě.

Nikdo ze zastupitelů sice v divadle v posledních letech nebyl a ani nebyl schopen říci, jaké ceny v kterém roce v ČS obdrželi, ale měli jasno: Politický nepřítel a poslední svobodná instituce v Ústí musí zemřít. A stalo se. Amen. 

Radim Bzura, TOP 09 Ústí nad Labem
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme