Modré zóny na Severní terase v Ústí nic neřeší

14. 4. 2013

Rezidenční parkování – jeho možnosti na Severní Terase

Publikovaný návrh na zavedení rezidenčního parkování, tzv. “modrých zón“, jak ho známe z Prahy, je jistě použitelný v případech, kdy přijíždějící návštěvníci obsazují místa k parkování rezidenčním – místním obyvatelům a proto je zaměřen na jejich ochranu – ta místa jsou vyhražená pro ně. Takový provoz je charakteristický pro centra měst, kam přijíždí lidé např. do zaměstnání a jednorázově převýší možné kapacity. Rezidenční systém je pak nutí využívat odstavných parkovišť, více využívat hromadné dopravy, volit jiné alternativy dopravy. Jejich potřeba parkování je tedy spojena s dojezdem. Naopak rezidenti – jejich potřeba parkovat je dána funkcí bydlení, které je dávána přednost.

Jaká je situace na Severní Terase? Až na několik drobných výjimek je charakter parkování automobilů zcela rezidentní již dnes a jeho nedostatkem je spíše nedostatečná kapacita. Lidé odsud odjíždějí do zaměstnání. Mohou se vyskytovat lidé, kteří by chtěli využít parkovacích kapacit například na odstavování služebních automobilů, nebo automobilů s větší nosností. K omezení takových jevů zatím stačilo přijmout příslušná dopravní značení o zákazu vjezdu nákladních automobilů s nosností nad 3,5 tuny, nebo důslednou kontrolou pracovníků městského obvodu. Město Ústí nad Labem a jeho městský obvod Severní Terasa mají zpracován plán tzv. „dopravy v klidu“, bohužel však, jeho naplňování se v minulých letech téměř zastavilo a ani vybudování nových ploch v ulici Větrná neřeší problémy v kritických místech, kterými jsou Dobětice. V současné době se zvyšuje počet placených míst a bylo původním záměrem, že finanční prostředky takto získané budou dále využívány k výstavbě parkovišť. To se však neděje a peníze zřejmě končí na jiných aktivitách.

Rezidenční parkování bude stát obyvatele další peníze a to na Severní Terase zastupitelé za TOP09 neprosazují. Jsme si vědomi toho, že investice do parkování, zateplování škol a veřejných budov jsou jedinými návratnými investicemi a dali bychom jim přednost před investicemi, které město v současnosti realizuje.

Ústí nad Labem dne 14.4.2013

 

Bc. Irena Skálová

Ing. Jiří Brodský

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme