TOP 09 odmítá politizaci kultury

11. 2. 2014

11. 2. 2014, Ústí nad Labem – Krajský výbor TOP 09 Ústeckého kraje považuje vyhlášení selektivního grantu na činohru v Ústí nad Labem ex post za skandální. Podporujeme profesionálně a s dostatečným předstihem připravená dlouhodobá grantová řízení. Jsme přesvědčeni, že kultura a divadlo zvlášť, je a musí být nezávislou a politicky neovlivnitelnou součástí našeho života.

Poslanec PS Parlamentu ČR Michal Kučera (TOP 09) plně podporuje Činoherní studio v Ústí nad Labem. „Konec této významné divadelní scény by znamenal jen pokračování morálního a společenského úpadku našeho kraje“, uvedl Michal Kučera.

Radim Bzura, člen krajského předsednictva TOP 09 a okresního výboru TOP 09 Ústí nad Labem doplňuje k celé situaci kolem ústecké činohry: „Činoherní studio patří jednoznačně mezi nejlépe fungující instituce ve městě Ústí nad Labem. Je velká škoda, že Rada města Ústí nad Labem místo dlouhodobého partnerství přistoupila svými neuváženě a nekoncepčně vypsanými granty de facto k destrukci více jak 40 let fungující a v ČR velmi uznávané divadelní scény. Pevně věřím, že nejsou důvodem k politizaci správní rady Činoherního studia v říjnu 2013 a dále k vypsání grantů uprostřed divadelní sezóny politické názory některých zaměstnanců ČS či břitká divadelní satira. Právě prostředky z veřejného rozpočtu by měli zajistit nezávislost a uměleckou svobodu. Pokud by šlo o transparentnost, postupovalo by město obdobně i vůči ostatním subjektům. To se však neděje, ač je k nim výrazně štědřejší“.

12>Fotografie 1-2 z 3

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ