BLOG: "Kalouskova" složenka

Václav Kounovský bloguje

14. 5. 2010
Zažíváme zajímavé okamžiky, narůstající státní dluh je probírán v médiích často. Důvodem je stav našich veřejných rozpočtů, situace v Řecku, náznaky krize ve Španělsku, Portugalsku, Anglii. Pořád se nás to ale osobně netýká, zůstáváme v klidu, zajdeme si k oranžovým na pivo a párek. Běda ovšem, když nám přijde platební nástroj na uhrazení našeho vlastního dluhu, do naší vlastní schránky...

Šok, trauma, hysterie, poprask, to jsou slova z dnešních médií. TOP 09 tedy dosáhla toho, co chtěla? Šoková terapie? Uvědomují si už všichni Ti šokovaní lidé výši svého dluhu, dluhu své rodiny, našeho státního dluhu? Uvědomují si, že to prostě zaplatíme, všichni? Uvědomují si, že to nakonec bude podstatně víc než je napsané na té složence? Uvědomují si, že čím rychleji budeme reagovat, tím menší ta částka bude, a tím méně to splácení ovlivní naše životy?

Někdo ho zaplatí ve svých daních, někdo ve formě nepřijaté nebo snížené dávky. Ten dluh tu prostě je a roste. Dneska nejde o to, jak dluh vznikl, tam se neshodneme, komunisté na to mají jistě jiný názor než členové ODS. Samotný odesílatel složenky bude halasně obviňován z toho, že nese odpovědnost, Kalousek je vinen!

Vnitřní dluhy průmyslu vzniklé za starého režimu, ekologické hříchy, zvládnutí či nezvládnutí privatizace, málo odvahy k potřebným krokům, moc drzosti a málo práva. To všechno je historie. Poučme se z ní, ale teď řešme to co vyřešit můžeme. Budoucnost. Recept je jedině v odsranění strukturálního deficitu, to zabrání narůstání dluhu, a také v úsporách, v prosazení vymahatelnosti práva. Prostě si uvědomme, že musíme změnit svoje chování, uvažování. Státní dluhy se musí platit, ať už vám pan Paroubek říká cokoli.

Buďme rádi, že se dá už dobře dýchat vzduch, že ve Vltavě se ti odvážnější můžou koupat bez zdravotních následků, že se prodloužila střední délka života bezprecedentním způsobem, že se naše zdravotnictví dostalo k moderním technologiím a lékům, že se podstatně upravila a rozšířila silniční síť, že tenhle stát patří mezi nejrozvinutější státy světa. Buďme rádi. Ano, nastavme lépe pravidla, stůjme o jejich dodržování, dohlížejme lépe na své zástupce, stíhejme je. Ale teď, pojďme zaplatit účet.

Václav Kounovský
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme