V Lounech bude TOP 09 součástí radniční koalice

7. 11. 2014

Po více jak třech týdnech od voleb pokročilo povolební vyjednávání do fáze, kdy byla připravena koaliční smlouva, kterou během čtvrtka 6.listopadu podepsali všichni zastupitelé 5 koaličních stran - USZ, ODS, TOP 09, VPM a KPL. V Louench tak TOP 09 zůstane ve vedení města a bude tak mít možnost prosazovat svůj volební program. Koaliční smlouvu zveřejníme na tomto webu v pondělí 10. listopadu po ustavující schůzi zastupitelstva města.

Vyjednávání o koalici nebylo vůbec jednoduché. Nejprve se hned po volbách utvořil blok 12 zastupitelů "dosavadní" koalice. Povolební postup tedy společně koordinovali zastupitelé zvolení za USZ, ODS, TOP 09 a KPL. Poté co bylo většinou zástupců stran "12ky" zamítnuto jednání s lounskou sociální demokracií, proběhla řada jednání s ANO a Volbou pro město. V závěru minulého týdne se přes mnohé kompromisy a ústupky dospělo k hrubé dohodě nad programovými prioritami i personálním obsazení mezi "12kou" a Volbou pro město. Součástí dohody bylo i to, že starostou by se měl stát Radovan Šabata, místostarostou Jan Čermák z VPM, 1 dalšího radního by obdržela USZ, 2 ODS, 2 TOP 09 a 1 KPL, poslední tzv. "opoziční" místo v radě bylo nabídnuto hnutí ANO, které však nabídku nepřijalo a strany tak budou zastoupeny v radě takto: 2 USZ, 2 ODS, 2 TOP 09, 2 VPM, 1 KPL.

Do hlavních programových priorit se nám podařilo z programu lounské TOP 09 prosadit cyklostezku s in-line dráhou, bezpečnou cyklotrasu (nejen pro děti) napříč městem, zlepšení komunikace města s občany a také nutnost lepšího fungování městské policie a městského informačního centra. Tím samozřejmě prosazování našeho programu v rámci koalice nekončí.

Víme, že nás nečeká nic jednoduchého a dohodnutý kompromis rozhodně není ideální. O účasti v koalici či odchodu do opozice důkladně diskutovali členové místního výboru a většina se rozhodla preferovat účast v koalici. 

Za TOPku usednou v radě města Michal Kučera a Pavel Janda, součástí dohody je i nárok každé politické strany na nominaci svého člena do každé komise.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme