Svobodný hlas: Mají Louny komisí akorát a mají své opodstatnění?

26. 2. 2015

Na posledním jednání zastupitelstva v Lounech, které se konalo 16. února, poslanci odsouhlasili v rámci rozpočtových změn rozdělení finančních prostředků komisím Rady města a výboru zastupitelstva následovně: Kulturní komise 150 000 Kč, Komise cestovního ruchu 125 000 Kč, Komise pro zdravotnictví 75 000 Kč, Sociální a bytová komise 150 000 Kč, Sportovní komise 925 000 Kč, Komise pro otevřenou radnici 50 000 Kč, Komise pro životní prostředí 35 000 Kč, Komise pro rodinu 25 000 Kč a Finanční výbor 170 000 Kč. Jak upozornila předkladatelka návrhu, vedoucí ekonomického odboru Romana Krameriusová, nejedná se o prostředky pro potřebu komisí, ale o peníze určené na projekty, o kterých komise rozhodují, a neznamená to, že tyto peníze musí být spotřebovány.

Na rozdělení prostředků jednotlivým komisím poukazoval Jaroslav Zíval (KSČM), který upozorňoval na nepoměr při rozdělení peněz komisi pro rodinu a komisi pro otevřenou radnici.

S počtem a fungováním komisí při RM nejsou spokojeni ani zastupitelé za ANO 2011. „ANO LOUNY při koaličních vyjednávání navrhovalo všem politickým uskupením v Lounech zrušení a sloučení některých komisí Rady města. Počet komisí v Lounech je oproti jiným podobným městům výrazně vyšší. Mnohdy se komise „oborově“ překrývají. K našemu překvapení náš návrh našel souhlas a podporu u většiny kandidujících subjektů. Důvodem sloučení komisí je větší efektivnost, rychlejší komunikační toky, informovanost, ale především finanční úspora“ říká za hnutí Milan Rychtařík a dodává: „Výsledek po volbách je najednou opačný, naopak se nám počet komisí zvýšil, pravděpodobně v souladu s heslem vysoké hospodárnosti. Komunikovali jsme počet komisi i se ČSSD a KSČM, jednoznačně lze říci, že panuje shoda a rozhodně zastupitelům i radě na dalších jednáních zastupitelstva města navrhneme sloučeni některých komisi RM.“

„ANO LOUNY připravuje komplexní analýzu, kolik tato „hra“ současné koalice stojí a bude stát daňové poplatníky po celou dobu vládnutí současné koalice,“ dodává na adresu komisí RM Milan Rychtařík.

Trnem v oku v tomto případě je Komise pro otevřenou radnici, kterou vede Pavel Janda (TOP 09) a jejímž členem je i Ondřej Soukup, který po volbách opustil řady ANO. 

„Pan Rychtařík má pravdu, že komise pro otevřenou radnici vznikla z iniciativy lounské TOP 09. Motivací je mimo jiné snaha zlepšit komunikaci města s občany, otevřenost rozhodování radnice a větší zapojení veřejnosti na něm. Věřím, že Rada města ještě v tomto čtvrtletí schválí některá doporučení komise a budeme tak mít první hmatatelné výsledky,“ hájí opodstatnění komise její předseda Pavel Janda a k tomu dodává: „Jestli někomu přijde zapojení veřejnosti do rozhodování jako „hra“, jsem moc rád, že si v Lounech takto „hrajeme“ a nerozhoduje zde „šéf“, který si myslí, že ví vše nejlépe. Konečně si kladu též otázku, zda je třeba trávit čas přípravou komplexní analýzy, když jsou veškeré výdaje (tedy i ty na komise) zahrnuty v rozpočtu města. Tedy v rozpočtu, který byl schválen i hlasy opozice.“

Zdroj:Svobodný hlas
Datum vydání:25.2.2015 
Strana / zpráva02
Autor:(jt)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme