Stanovisko TOP 09 v Lounech k povolebnímu vývoji a následnému zvolení Ing. Jana Kernera starostou

21. 11. 2010

V předchozích několika týdnech jsme se zúčastnili neuvěřitelného kolotoče povolebních vyjednávání. Hned při prvních jednání bylo celkem jasné, kde budou společné průsečíky s některými stranami. Proto vznikla koalice LN 12, které se účastnily strany Koalice pro Louny, ODS a TOP 09. Cílem vzniku toho uskupení bylo vytvoření středo-pravé koalice s Unií pro sport a zdraví. LN 12 od začátku deklarovala, že jejím kandidátem na starostu bude p. Alexandra Suková a současný starosta Ing. Jan Kerner se stane místostarostou, tím by bylo na jedné straně dosaženo kontinuity ve vedení města a na druhé straně by se ve vedené města došlo k voliči žádané změně. TOP 09 od začátku všech jednání tvrdila, že současného starostu s respektem k výsledku voleb nepodpoří při jeho znovuzvolení starostou, ale narozdíl od Unie pro sport a zdraví si TOP 09 dokázala Ing. Kernera představit na pozici místostarosty.

Je nutné podotknout, že TOP 09 si starostu při vzniku LN 12 v žádném případě nenárokovala a byla ochotna podpořit jakékoliv jiné jméno z ODS. S touto nabídkou bylo několikrát osloveno uskupení UsZ, bohužel vždy neúspěšně. Jednání pokaždé ztroskotala na osobě současného starosty, kdy UsZ nedokázala udělat jediný kompromis, přesto, že jí bylo velkoryse nabídnuto místo dalšího místostarosty a 4 místa v radě. Tímto byla jednání se sportovci ukončena a začínalo se od začátku. Bohužel, pro TOP 09 v Lounech bylo velmi problematické spolupracovat s ČSSD, a to zejména ze dvou důvodů. Velmi rozdílné programy, kdy by byl problém nalézat programovou shodu a pouhopouhá dohoda o zvolení starosty, místostarosty a rady města. Koaliční smlouvu ČSSD odmítnula. Proto lounská TOP 09 od těchto jednání odstoupila. Od té doby se při jednání vytvářela dohoda mezi ČSSD, ODS a Koalicí pro Louny. I přes naprostou nepřízeň voličů se starostou stal Ing. Jan Kerner a místostarostou Pavel Csonka.

Nabízené místo v radě města přijala TOP 09 zejména z toho důvodu, aby zvolení zastupitelé, kteří kandidovali s programem TOP 09, měli větší možnost z tohoto programu prosadit. Druhým důležitým důvodem byl snadnější přístup k informacím, který je s členstvím v radě města spojen. Bez místa v radě města by zastupitelé zvolení za TOP 09 mohli směřování našeho města ovlivňovat pouze jednou za dva měsíce na zasedání zastupitelstva a možnost prosadit body z našeho proramu by tak byla mnohem menší.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme