Rozhovor s lídrem TOP 09 v Lounech Pavlem Jandou

Právník a lídr kandidátky TOP 09 v Lounech Pavel Janda v rozhovoru shrnuje dosavadní působení TOP 09 na radnici, představuje program a uvádí na pravou míru některé nepřesnosti z programů jiných subjektů.

1. 10. 2014
Blíží se komunální volby, jste lídrem TOP 09 v Lounech, můžete se čtenářům představit?
 
S rodiči jsem od mala bydlel v Dobroměřicích, vyrůstal jsem však v Lounech. Během školních let jsem ve volném čase sportoval. Jako kluk jsem hrával hokej za Slovan, do maturity jsem vesloval na Ohři a na gymnáziu jsem se dostal k florbalu, který hraji dodnes za místní TJ Lokomotiva Louny. Ze ZŠ J.A.Komenského jsem se vydal na víceleté gymnázium a po maturitě jsem zamířil na pražská práva, která jsem dokončil v roce 2010. Po tříleté praxi advokátního koncipienta nyní pracuji jako právník v České obci sokolské. Od listopadu 2013 působím rovněž jako asistent poslance Michala Kučery. V roce 2010 jsem stál u zrodu a dodnes provozuji regionální portál LOUNSKE.info. Před jedenácti lety jsem na lounském gymnáziu potkal svou současnou manželku Janu, se kterou jsem se po více jak 10 letech vztahu letos v srpnu vzali.
 
Jak byste stručně zhodnotil končící volební období a představil program lounské TOP 09 pro nadcházející čtyři roky? 
 
Společně s našimi koaličními partnery se nám během necelých 3 let podařilo například i v době krize hospodařit bez dluhů a transparentně, efektivně využívat evropských dotací (KD Zastávka, Zelené náměstí). Město mimo jiné výhodně nakoupilo plyn a elektřinu na komoditní burze, podpořilo lounské farmářské trhy, zřídilo novou školku při ZŠ 28. října a investovalo do vybavení a budov všech lounských základních škol. Také se mimo jiné vyřešil katastrofální stav parkování v centru města, podporovala se lékařská pohotovost a zabezpečoval se běžný chod města. Poslanec Michal Kučera se společně s komunálními politiky z regionu aktivně zasadil o pokrok v dostavbě silnice Chomutov–Louny-Praha.
 
A priority TOP 09 pro nadcházející 4 roky?
 
Rádi bychom navázali na vše dobré, co se v Lounech za poslední období, ale i za předchozí léta, vytvořilo. Na presentaci celého volebního programu zde pochopitelně není prostor, čtenáři Svobodného hlasu si mohou program najít na našem webu www.top09.cz/Louny a zkrácený jim přijde v příštím týdnu do schránek. Naše priority ale samozřejmě zmíním. Chceme nadále hospodařit bez dluhů a smysluplně investovat do městského majetku. Vybudujeme cyklostezku a bruslařskou dráhu podél Ohře. Budeme pokračovat v podpoře aktivních Louňáků v kultuře, sportu i sociální sféře. Nechceme a nebudeme nadále tolerovat nepořádek a vandalismus v ulicích města. A poslední bod, který vypíchnu, je komunikace města s občany. Ta potřebuje výrazně zlepšit, je třeba zapojit i nová média, sociální sítě a nebát se s občany města mluvit. My víme jak na to, čehož je důkazem například náš 4 roky pravidelně aktualizovaný profil na facebooku.
 
Na Vaší kandidátce je několik zajímavých jmen všech věkových kategorií. Vy jste nejmladší lídr v Lounech. Nevidíte to jako handicap? 
 
Víte, ja si myslím, že je to spíše výhoda. Spolupráce moudrého stáří s akitvním mládím s tahem na branku může přinést tomuto městu mnoho užitku. Jsem přesvědčený, že jako právník mám pro práci v zastupitelstvu potřebnou kvalifikaci a také i zkušenosti, v končícím volebním období jsem byl, 4 roky členem kotnrolního výboru. A věřím, že jsem byl členem platným. Současně jsem pravidelně navštěvoval jednání zastupitelstva a například jsem inicioval změnu jednacího řádu, díky které jsou na webu města zveřejňovány zápisy a záznamy z jednání zastupitelstva.Takže ne, nevidím to jako handicap.
 
Objevují se hlasy, že město sice nemá žádné dluhy, ale pouze z toho důvodu, že minimalizovalo investice a na velké akce rezignovalo. Že příjmy se dorovnávali například placeným parkováním. Nebylo by tedy lepší žít trochu na dluh a přitom se snažit občanům poskytovat nějaké služby navíc?
 
Tohle mi přijde jako úsměvný argument. Preferuji zodpovědné žití, nejdřív našetřím, pak nakoupím. Díky tomu, že po našem příchodu do vedení finančního výboru se začala uplatňovat úsporná opatření, která dokázala zareagovat na obrovské snížení příjmů města zejména v tzv. sdílených daních (DPH atd.), město se nedostalo do situace, kdy si muselo půjčovat, ale dokázalo i ušetřit. A díky těmto opatřením se nám podařilo nastavit investiční rozpočet pro rok 2014 na trojnásobek toho, co bylo v roce 2012. Opravili jsme zastávku, vybudovali Zelené náměstí, zajistili vlastní úsporné vytápění domova pro seniory, plavecké a sportovní hale nebo městskému úřadu. Do toho podporovali všemožné aktivity Louňáků a nemáme ani korunu dluhu. Takže ne, nebylo by lepší žít na dluh a jsem přesvědčen, že takto to bylo správně.
 
Jak se hodláte postavit ke vzrůstajícímu problému lokalit plných nepřizpůsobivých občanů? 
 
Lokality jako jsou Osmidomy, Tyršovo náměstí či náměsti u Luny jsou takovými "vznikajícími" ghetty. Situaci sledujeme s velkým znepokojením. Bohužel, městská policie je na mnoho věcí krátká, není to v její působnosti. Musíme zkrátka zlepšit spolupráci mezi městskou policií, státní policií a sociálním úřadem. Naše trpělivost je již u konce. Nehodláme a nebudeme nadále přihlížet tomu, jak se slušní Louňáci, senioři i mládež bojí procházet kolem přiopilých skupinek lidí, kteří jediné co mají na práci je urážet všechny kolem sebe. Hodláme proto řešit situaci jak v Lounech, tak s pomocí našeho poslance Michala Kučery budeme prosazovat konkrétní změny i ve sněmovně.
 
U nových hnutí a stran, která kandidují, se objevuje kritika na současnou koalici. Jedna strana má dokonce v programu tezi, že zastaví další zadlužování města, další strana, že začne konečně podporovat sport a kulturu Jak to tedy je?
 
Některá hnutí by více měla říkat co chtějí konkrétně, než pouze kritizovat co bylo. Čísla hovoří jasně.  Město nemá ani korunu dluhu, tak o jakém zadlužování hovoří? A že se konečně začne podporovat sport? Díky změně zákona o hazardu, který prosadil ještě jako ministr financí Miroslav Kalousek, jsme jako město mohli za poslední tři roky rozdat sportovním klubům v Lounech více než 15 miliónů Kč a vynahradit jim tak výpadek příjmů ze Sazky. A hodláme v tomto pokračovat, chystáme se na rekonstrukci zimního stadionu, na rekonstrukci sportovní haly, na další podporu aktivní mládeže ve sportovních oddílech Jen podotknu, že před minulými volbami se ročně pro kluby rozdělovalo cca milion korun ročně. Myslím, že rozdíl pozná každý.
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme