Právníkem chtěl být již od páté třídy. Šťastným se stal díky Janě

30. 9. 2014

Týdeník 5plus2  vydává sérii článků o lídrech kandidujících stran. Aktuální číslo se zaměřilo na lídra kandidátky TOP 09, kterou v Lounech vede Pavel Janda. Povoláním právník je nejmladším lídrem.

„Chovat se slušně! Vždycky a za každých okolností.“ Tímto mottem Ivana Medka, bývalého kancléře prezidenta republiky a novináře, se prý snaží řídit Pavel Janda, lídr lounské TOP 09. 

Je nejmladším lídrem v nadcházejících komunálních volbách, své mládí ale za handicap nepovažuje. „Doufám, že oslovím mladé i starší lidi. Do zastupitelstva jsem poprvé kandidoval před čtyřmi lety. Zvolen jsem nebyl, ale po celou tu dobu pracuji v Kontrolním výboru zastupitelstva. Veřejné dění mě bavilo od studentských let a chci přispět k tomu, aby se nám ve městě žilo lépe,“ uvedl devětadvacetiletý muž.

V komunální politice je od počátku spjat s TOP 09, patří mezi zakládající členy strany v Lounech a Ústeckém kraji. S politikou ho váže i to, že je asistentem poslance Michala Kučery. „Občas slýchávám, že ve třiceti letech je člověk mladý. Ale v dnešní době ve 30 může být úspěšný podnikatel, mít rodinu, má za sebou vysokou školu a praxi, tak nevidím důvod, proč by se nemohl ucházet o hlasy voličů,“ myslí si.

Není sice rodilý Louňák, narodil se v Podbořanech, s rodiči poté bydlel v Dobroměřicích, přesto ho s městem Louny pojí mnohé. Docházel tam do základní školy a poté na gymnázium. Je členem Veslařského klubu Ohře Louny, za Louny hraje florbal a před pěti lety se do města natrvalo přestěhoval. „Manželka pochází z Loun, takže budoucnost tu máme jasnou,“ usmívá se.

Po absolvování gymnázia jeho kroky vedly na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, magisterský obor Právo. „To, že budu právníkem, jsem věděl od páté třídy. Tři roky jsem pracoval jako advokátní koncipient v Teplicích a v Praze, nyní jsem právník v České obci sokolské,“ doplnil.

Za životní zlomové okamžiky považuje tři události a všechny mají společného jmenovatele, přítelkyni a několik týdnů také manželku, Janu Jandovou. „Prvním životním zlomem bylo setkání s Janou před deseti lety, před pěti lety jsme spolu začali bydlet a v srpnu jsme se vzali,“ prozrazuje.

Volný čas dělí mezi rodinu a také sport. „Věku a kilům navzdory stále aktivně hraji florbal za lounskou Lokomotivu. Není to zas tak překvapivé, hrajeme krajskou soutěž a tam se nedá kam spadnout,“ směje se. Před lety patřil i mezi aktivní veslaře. „Nyní už jsem spíše pasivním členem. Pomáhám třeba s pořádáním triatlonu. K vodě mám ale stále velmi blízko, každý rok jezdíme sjíždět nějakou řeku,“ pokračuje.
Patří do komunity pejskařů, ulice a parky brázdí s fenkou anglického buldoka jménem Gabriella.

„Původně jsem chtěl boxera pro jejich skvělou povahu, ale v našem malém bytě už by nebylo k hnutí. Anglický buldok byl ideální volbou. Gábi je skvělou společnicí, jen není moc na pěší výlety. Pokus dobýt Hazmburk se psem nevyšel, skončili jsme pod kopcem. Pes vypadal, že jestli neumře hned, tak do půl hodiny ano. Cestování v autě ale miluje,“ vypráví.

Jedním z jeho cílů je zlepšit komunikaci mezi městem a obyvateli, nebát se s nimi komunikovat. Že to jde, ví z praxe. Společně s dalšími dvěma kolegy je správcem regionálního webového portálu lounske.info. „Nemáme ambice hrát si na zpravodajské médium. Pojali jsme to formou, že jsme agregátem dobrých zpráv. Na webové stránce a facebooku sdílíme zajímavé zprávy z města a okolí, které publikují regionální média,“ dodal.


Komunální volby v Lounech S čím jde TOP 09 do voleb:

Pokračovat v tom, co jsme započali před čtyřmi lety. Mít město bez dluhů, které se nebojí kontaktu s občany a dokáže v komunikaci s nimi využít všech dostupných nástrojů - zpřehlednění webových stránek úřadu, využívání sociálních sítí a mobilních aplikací. Efektivně investovat. 

5plus2 - Lounsko a Žatecko - Datum vydání: 26.9.2014 Strana:  02 Autor: MIROSLAVA STRNADOVÁ

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme