MF DNES: Stavba obchodů v Lounech se táhne. Dojde k ní vůbec?

24. 2. 2015

Osm let plánovaná výstavba obchodního centra na západním okraji Loun, jehož součástí má být Tesco, může definitivně skončit na konci letošního března. 

Pokud do té doby brněnská firma De Iure neuhradí Lounům jeden milion korun jako nájemné za pozemky, na kterých mají obchody stát, zřejmě o ně definitivně přijde. Rozhodli o tom zastupitelé při projednávání prodloužení nájemních smluv. „Je to vstřícný krok vůči developerovi. Reflektujeme rozběhlost projektu a výši částky, kterou již investoval,“ uvedl radní Pavel Janda (TOP 09) s tím, že pokud firma milion zaplatí včas a obchody otevře do konce roku 2016, část z této sumy jí vrátí. 
Firma chce rozhodnutí zastupitelů zvrátit. Za pozemky, které má od města v nájmu, už zaplatila od roku 2007 do současnosti téměř 20,5 milionu korun. První rok uhradila 20,3 milionu korun, v dalších letech platila za pozemky 21 tisíc ročně. 

„Město nás znevýhodňuje a chce na nás vydělat. Už jsme za pozemky zaplatili první rok nájmu plnou kupní cenu 20 milionů korun. Nájem v dalších letech byl a je už jen formální záležitost, nemá být výdělečnou činností pro město. Plánujeme tu výstavbu ve stamilionech korun, přinášíme nová pracovní místa,“ tvrdí Jiří Viehmann, zástupce developerské společnosti. Upozornil také, že stavebnímu úřadu trvalo vydání územního rozhodnutí nutného k zahájení výstavby pět let.

Jeho argument politici odmítli. „Ve smlouvách byla a je jasně daná podmínka výstavby obchodního centra, kterou společnost nesplnila. Dvakrát firmě město vyšlo vstříc a smlouvy prodloužilo, nyní jsme ve stejné situaci potřetí. Žádný obchod tam nestojí a ani se neschyluje k výstavbě,“ uvedl radní Michal Kučera (TOP 09). 

Současné nájemní smlouvy vyprší za několik týdnů, firma se proto obrátila na město se žádostí o jejich prodloužení na další dva roky. A to s tím, že její zájem o výstavbu obchodního centra trvá, avšak nový termín výstavby už neříká. Mnozí jsou tak ke stavbě skeptičtí.

Přesto chce zástupce firmy De Iure Viehmann lounské zastupitele přemluvit k tomu, aby své rozhodnutí o milionovém nájemném změnili. „Vyvolám nové jednání, aby své usnesení revokovali,“ tvrdí Viehmann. Čím chce městské politiky přesvědčit, neřekl. Společnost navíc nemá v plánu město žalovat kvůli případné zmařené investici. „Město žalovat nechceme, chceme stavět,“ uvádí Viehmann. 

V roce 2007 měla firma De Iure v Lounech velkolepý záměr – výstavbu obchodního centra, jehož součástí mělo být Tesco, dále market se zahradními potřebami a další. Otevírat se mělo na jaře roku 2009, dodnes ale nestojí. 

Zdroj: Mladá fronta DNES
Datum vydání: 19.2.2015  
Rubrika / pořad: Severní Čechy
Strana / zpráva 02
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme