Lounská TOP 09 jednala s ministrem Hegerem

Heger: zodpovědnost zdravotní koncepce je na kraji

9. 10. 2010

6.10.2010 16:00

V pracovně ministra zdravotnictví Leoše Hegera /TOP 09/ proběhlo setkání se zástupci lounské TOP 09. Předmětem jednání bylo řešení zdravotní péče v lounském okrese, otázka zachování a rozšíření lékařské pohotovosti, spolupráce se Záchrannou službou.

Předseda lounské TOP 09 a lídr kandidátky Ing. Michal Kučera nastínil ministrovi Hegerovi situaci v lounském okrese. Tedy od privatizace nemocnice, přes postupné utlumování oddělení a poskytovaných služeb, až po ukončení činnosti oddělení akutní péče a interny v roce 2010. Dále objasnil, jaké problémy to přineslo celé spádové oblasti Lounska, a také přiblížil stanovisko lounské TOP 09 k budoucí formě zdravotní péče na Lounsku.

Ministr souhlasil s programovým záměrem TOP 09 Louny aktivně jednat s krajem, v jehož zákonné povinnosti je zajištění komplexní zdravotní péče pro občany. Uvedl, že městské vedení má právo vyvíjet tlak na krajské orgány a zároveň může spolupracovat na celkové koncepci nejen s krajem, ale i s lékařskou komorou, soukromými subjekty a okolními nemocnicemi. Za prioritu ministr Heger považuje vytvoření jasné strategie města o potřebě zdravotní péče pro své občany a následné jednání se zdravotním odborem Ústeckého kraje. Město samo pak může ve spolupráci s ostatními subjekty nabízet další služby (rozšířená pohotovost ve spolupráci s praktiky, zajištění dopravy pro sociálně slabé atd.). Řešení lékařské péče v lounském okrese nepokládá v současné době za kritické, ale jak bylo řečeno výše, je zde několik možností, jak nabídku zdravotní péče zlepšit. Souhlasil, že je třeba vyvinout tlak na krajský zdravotní odbor zdola i shora, tedy jak od města, tak z pozice ministerstva či poslanců za Ústecký kraj a přislíbil maximální možnou podporu.

Volby:
2010 zastupitelstva obcí - Louny