× Pohněme s tím. Společně!

Kučera: Na svobodu se nekašle. Stejně jako na Evropu

23. 5. 2014

Vážení,

patřím k těm lidem, kteří si pamatují velké porevoluční debaty o našem návratu do Evropy. Pamatuji si, jak dlouho to trvalo, jak moc jsme se těšili na to, až se skutečně vrátíme do rodiny demokratických evropských států. Vstup do Evropské unie pro nás byl symbolem dalšího konce komunistické éry.

Je to už deset let. Deset let, ve kterých mnozí zapomněli, co pro nás tehdy Evropa znamenala. Často si neumíme představit, co pro nás znamená ani dnes. Jedni ji vidí jako dojnou krávu, automat na dotace. Hnutí ANO si na tomto principu postavilo celou kampaň. Druzí do ní vstupují, aby ji rozvrátili. Jiní straší naše občany, ztrátami národních symbolů a euromýty, které pečlivě vytvořili.

Před dvěma měsíci jsme zahájili kampaň se sloganem "Evropa jsme my, ne oni". Po více než padesáti dnech kampaně bezpečně víme, že jsme s tímto názorem na politické scéně jediní. Miroslav Kalousek s nadsázkou hovoří o tom, že nemůžeme chtít, aby nám doma vyprali a uklidili, a za zábavou jít s někým jiným. (Ten výrok je v originále peprnější.)

Prostě chceme Evropu budovat, stavět a tvořit. Ne bořit. Věříme, že má budoucnost a že můžeme být hrdými Čechy i odpovědnými Evropany. Vím, že v dalších letech půjde o to, aby Evropa prosperovala. Byla silná. Byla odpovědná i v té mé, zelené oblasti. Nevyzývám Vás, abyste šli volit. Vyzývám Vás, abyste obvolali svou širší rodinu, přátele a požádali je o hlas pro TOP 09. V pátek i v sobotu. A až se Vás budou ptát proč, tak jim zkuste připomenout, že Ukrajina není za mořem a na svobodu se nekašle. Stejně jako na Evropu.

Uvidíme se ve volebních místnostech.

Michal Kučera, poslanec

Volby: