Výsledek ustavujícího zastupitelstva města Štětí

11. 11. 2010

Dne 10. 11. proběhlo ustavující zastupitelstvo města Štětí. Výsledek ustavujícího zastupitelstva je políčkem do tváře veřejnosti, která i když ne v počtu dostatečném, přišla ke komunálním volbám s vírou, že bude potvrzen trend spolupráce nejsilnějších politických stran tedy ČSSD a ODS. K této spolupráci, zabezpečující další pozitivní vývoj ve městě, se přihlásila i TOP 09. Byli jsme za této situace připraveni sehrát roli korektora a současně prostředníka při hledání optimálních řešení.

Vycházeje z dosavadní praxe, kdy v minulém volebním období byla Rada města složena ze 3 zástupců ODS jako vítězné strany, 3 zástupců ČSSD jako druhé nejsilnější a 1 zástupce SNK-ED jako představitele nezávislé iniciativy, jsme navrhli oběma „soupeřům“ obdobné řešení. 3 zástupce ČSSD jako vítězné strany, 3 zástupce ODS a 1 zástupce TOP 09. O této variantě s námi ČSSD nikdy nejednala a po neúspěšných pokusech o dohodu s ODS se rozhodla spojit své osudy s KSČM. O upřímné snaze pro hledání kompromisu svědčí i náš návrh na pana Ing. Andrta do funkce starosty, protože získal ve volbách nejvíce hlasů.

Ocitáme se tak v situaci, že nedlouho po výročí „velkého října“ a těsně před výročím sametové revoluce jsme poskočili o notný krok zpět. Zase budeme mít v čele garnituru, která pro okamžitý politický úspěch je ochotna zapomenout na neslavnou éru od roku 1948 po rok 1989. A komu se zdají být předchozí slova přehnaná, ať zalistuje v učebnicích dějepisu. Naštěstí je takové řešení v naší zemi spíš ojedinělé, nicméně ne výjimečné, ale to neznamená, že je méně nebezpečné.

Jsme hluboce přesvědčeni, že to voliči sociální demokracii v příštích volbách spočítají a na druhé straně, že si její představitelé uvědomují, že si před další spoluprací s ostatními demokratickými stranami, razantně přibouchli dveře.

Ve Štětí 10. listopadu 2010

Ing.Karel Mencl
Koordinátor kandidátky TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme