× Pojďte do toho s námi.

Tomáš Brabec o svém působení v obci Třebušín

20. 4. 2021

Mgr. Tomáš Brabec je členem TOP 09 od roku 2009, do zastupitelstvu obce Třebušín byl poprvé zvolen v roce 2014 a po volbách v roce 2018 se stal II. místostarostou obce.

Tomáš Brabec

Třebušín je nevelká obec ležící v litoměřickém okrese, přibližně 10 kilometrů od Litoměřic. V obci a okolních vesnicích žije téměř 600 obyvatel. Mezi zdejší pamětihodnosti patří barokní kostel sv. Mikuláše, původně renesanční zámek, socha svatého Jana Nepomuckého a především impozantní vrch Kalich se stejnojmennou zříceninou hradu Jana Žižky. Současný místostarosta se rozpovídal o dění v této obci.

Jak se obec vypořádala s Covidem?

Takřka od počátku vyhlášení nouzového stavu obec zajišťovala, především pro seniory, nákupy potravin, léků a dalších potřeb. Díky nasazení místních bylo možné průběžně zásobovat obyvatele obce šitými rouškami, později i materiálem přiděleným naší obci Krizovým štábem MÚ Litoměřice. Obec též pořídila dezinfekci, kterou následně distribuovala do jednotlivých domácností. V současné době obec poskytuje pomoc s rezervacemi pro očkování proti COVID-19, případně zajišťuje dopravu do očkovacích center.

istockphoto-1212092451-612x612

Co se od roku 2018 v obci změnilo?

Již v roce 2014, kdy jsem byl poprvé zvolen do zastupitelstva obce, jsme začali pracovat na projektu multifunkčního komunitního centra s názvem „Stodola Třebušín“. Po několika letech úvah, diskusí a následných příprav byla stavba na jaře 2020 zahájena. Areál „Stodola Třebušín“ by měl být dokončen nejpozději v březnu roku 2022.

Současně se podařilo v několika navazujících etapách revitalizovat náves v Horním Týnci.  Tento projekt jsme začali řešit již v roce 2010, v prvním funkčním období stávající starostky obce, Dany Legnerové. Do letošního roku se podařilo uskutečnit celkovou obnovu prostoru návsi i veřejného osvětlení a v obci zřídit parkoviště.

Dále se zabýváme přípravou projektové dokumentace k zavedení kanalizace do místních částí Horní Týnec, Dolní Týnec a Kotelice a zpracováním podkladů na komplexní dopravní změnu, zahrnující úpravu rychlostních limitů, zbudovaní parkovacích ploch pro návštěvníky hradu Kalich, zón pro pěší a chodníků, rozšíření zeleně a další.

Třebušín projekt

Jaké novinky přinesou roky 2021 a 2022 vaší obci?

Aktuálně čekáme na schválení projektů na obnovu pomníku padlým v I. světové válce v Dolním Týnci a pořízení vybavení pro areál „Stodola Třebušín“. Před podáním je projekt opravy barokní sochy sv. Jana Nepomuckého v Třebušíně, probíhají práce na změně územního plánu, průběžně se řeší kůrovcová kalamita a následná výsadba v obecních lesích.

Za rozhovor děkujeme sympatickému zastupiteli a přejeme hodně sil při zvelebování obce.

Barbora Jandová
krajská manažerka TOP 09 - Ústecký kraj