Hospodářský zázrak v Ústí? Nekoná se…

29. 9. 2014

Stávající reprezentace města pod vedením ČSSD neustále dokola opakuje, jak úspěšně hospodaří. Pokud by dnes nebylo snadné tyto informace ověřit, skoro by tomu mohl někdo i uvěřit. Je to taková ústecká Potěmkinova vesnice.

Realitou je, že ČSSD vrací město s většími závazky, než s jakými ho převzalo. Pod vedením ČSSD vznikla jediná, pro občany snad i významná stavba, a to Městský stadion. Ten ale magistrát pořídil na splátky, které začneme splácet v roce 2015. Stávající vedení města se chlubí stadionem, za který bylo zaplaceno pouze DPH, ale stavbu jako takovou budeme platit dalších 10 let až do roku 2025.

Jak vznikl onen přebytek na bankovních účtech? Rozhodně to není dobrým hospodařením samosprávy, a to i vzhledem k tomu, že máme téměř nejdražší výkon státní správy v přepočtu na obyvatele! Máme výrazné dluhy společností vlastněných městem.  Přebytek vznikl pouze tím, že se nastartovala ekonomika v ČR, a tím i větší daňový výběr.

Na bankovních účtech města je sice poměrně vysoká částka, ale ani tento fakt nepřiměl vedení města začít splácet revolvingový účet u Komerční banky ve výši 50 mil. ročně. Vedení sice kumuluje prostředky na účtech, aby mohlo vytvářet falešný obraz o dobrém hospodáři, ale i hrazení běžných provozních výdajů, jako byl nákup vysílaček za 3 mil. Kč či úhradu za nákup ubytovny Čelakovského, odsunulo do budoucnosti. Vedení města neuhradilo ani korekci ROP 23 mil. Kč, ani závazky z neustále protahovaných soudních sporů, kdy narůstají úroky. Pokud město tyto spory pravomocně prohraje, hrozí mu bezesporu krach a nucená správa, protože jen závazek za Mariánský most je přes 700 mil. Kč, a to není závazek jediný.

Rodiny, které takto hospodaří a přesouvají běžné náklady do budoucna a neplatí své závazky, často končí osobním bankrotem. Věřím, že občané nebudou opakovat stejnou chybu a zvolí odpovědné vedení, které bude místo mediálních bublin vytvářet skutečné hodnoty.

Radim Bzura, TOP 09, kandidát na primátora

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ