Rumburk - Podrobný program pro komunální volby

21. 9. 2010

PRO OTEVŘENÝ RUMBURK

Sdělovat veřejné informace jasně a srozumitelně

Co není tajné, musí být veřejné. To znamená, že veškeré informace týkající se plánů města, výběrových řízení či hlasování v městském zastupitelstvu se budou dostávat mezi nás občany prostřednictvím webu či Rumburských novin.

Rozšířit komunikaci s občany o živé a internetové diskuze

Komunikace mezi občany a jejich zástupci je jeden z nejdůležitějších prvků dobrého chodu města. Chtěli bychom, aby se občané zajímali o dění ve městě a aby měli možnost se k němu vyjadřovat. K tomu bychom jim nabídli pravidelné diskuze, které by probíhaly buď formou živých diskuzí, nebo by mohli využívat internetové diskuze, které by se konaly na webu města.

Vytvářet prostor pro vaše kritické názory, které najdou své místo i v Rumburských novinách

Názor každého občana, i když není vždy kladný, je známkou toho, že by chtěl žít v lepším prostředí. Kritického, konstruktivního názoru není třeba se obávat, ale naopak je třeba si ho vyslechnout a zajímat se o něj. Kritické názory občanů jsou výzvou, a proto je potřeba jim k nim dát prostor, který najdou na webu nebo v Rumburských novinách. Kdo má pro město význam? Právě ten, kdo se zajímá o jeho problematiku.

Přizpůsobit úřední hodiny na městském úřadě nám občanům

Úřední hodiny v pondělí a ve středu jsou jakýmsi přežitkem. Zahájili bychom diskuze o přizpůsobení úředních hodin městského úřadu tak, aby byly rozšířeny na více pracovních dnů a např. jednou v měsíci i na sobotní dopoledne nebo by se mohla zřídit sběrná služba pro přijetí žádostí. Na toto téma by se musel vypracovat rozumný plán. Požadavky spoluobčanů musí být uspokojovány v maximální možné míře, ne všichni mají možnost se dostat na úřad bez toho, aby si museli vybírat volno v zaměstnání.

 

PRO HOSPODÁRNÝ RUMBURK

Podporovat vyrovnaný rozpočet

Co je nejlepší vizitkou města? Vyrovnaný rozpočet. Je potřeba nakládat veřejnými prostředky účelně, hospodárně a se selským rozumem. Chtěli bychom podporovat účelovost finančních prostředků, to znamená např. výnosy z hracích automatů vynakládat na projekty, které souvisí se závislostí na drogy, automaty apod. a ne na opravu silnic.

Podporovat grantový systém

Grantový systém neznamená jen odčerpání financí z pokladny města, ale může městu přinést mnoho uskutečněných akcí, projektů a další práce místních organizací a spolků, které by jinak stály mnohem více peněz. . Bylo by potřeba navýšit finance na podporu kultury a sportu a rozdělovat je na každé odvětví zvlášť. Zjednodušit pravidla s ohledem na přidělované finance, zkrátit termíny hodnocení a mít transparentní výběr hodnotících komisí.

Využívat více dotací z EU a státního rozpočtu pro rozvoj města

Dotace z EU jsou přínosem městu a je potřeba co nejvíce využívat možnosti jejich čerpaní. Zasadili bychom se o to tím, že bychom se systematicky věnovali přípravě a realizaci projektů, posílili bychom odbor regionálního rozvoje a investic a připravili plán investičních akcí s předpokládanými termíny realizace. Zároveň s tím, že bychom zveřejňovali investiční záměry a výsledky zpracovaného plánu.

Zefektivnit chod městského úřadu

Na základě personálního auditu bychom přehodnotili současný organizační řád MěÚ. Zároveň bychom zavedli strukturální vyvolávací systém pro návštěvníky úřadu, který bude možný obsluhovat u vstupu, ale i elektronickou formou (SMS či internet). Když je to možné ve větších městech, může to jít i v Rumburku.

Potlačovat klientelismus a korupci

Naší prioritou je transparentnost při veřejných zakázkách. Rozsáhlým informováním zájemců s dostatečným časem na zpracování nabídky chceme zajistit vysoký počet uchazečů. Následné posouzení nabídek bude posuzovat několik odborníků z hodnotící komise. Ti ponesou osobní odpovědnost za průběh a výsledek výběrového řízení. Tímto se potlačí korupce i klientelismus. Přihlášky do výběrových řízení a jejich výsledky by se zveřejňovaly.

 

PRO ROZVOJ RUMBURKU

Obnovit informační systém pro návštěvníky města

Městské informační centrum musí být otevřené pro turisty i o víkendu. Je to jediné místo, kde návštěvníci mohou získat všechny potřebné informace o městě. Dále musí být město označeno informačními cedulemi, názvy ulic a značkami, které navedou turisty na zajímavá místa, která ve městě a v jeho okolí máme. Jsme příhraniční město, proto musíme být reprezentativní vstupní bránou do České republiky. Zajímavá místa a kulturní památky, na které můžeme být hrdí, zviditelníme tím, že je budeme propagovat v blízkém příhraničí.

Opravovat místní komunikace úsporně a s rozumem

Místní komunikace se musí opravovat plošně. Neustálé látání děr vede celkově ke zhoršování stavu komunikací. Komunikace se musí opravovat rozumně s návazností na rekonstrukce inženýrských sítí. Není přeci možné jeden rok opravit cestu a druhý rok si vzpomenout, že se budou pokládat nové inženýrské sítě.

Věnovat pozornost rozvoji okrajových částí města

Na okrajové části města je velice často zapomínáno ve smyslu jejich úprav a dopravní bezpečnosti, jako by to už nebylo naše město. Zasadili bychom se o to, aby byly všude vybudovány chodníky, přechody a upravené parkové plochy. Už při vjezdu do města musí být vidět jeho upravenost.

Dbát na kulturu prodeje v centru města

Centrum města je nejreprezentativnější částí Rumburku a je důležité, aby bylo i kulturní.Někteří prodejci vystavují své zboží na výlohy, protože nemají možnost si zboží vystavit na chodník. Budeme podporovat možnost kulturního zviditelnění jejich zboží před obchody jako tomu je v západních státech. Pojízdné věšáky či stojánky nekazí dojem tak, jako vyvěšené zboží bůhvíjak vysoko. Obchodníky chceme podporovat a ne je demotivovat.

Chtěli bychom také podpořit dodavatele biopotravin, mléčných či masných výrobků, aby je mohli nabídnout i místním obyvatelům. Zřídil by se pro ně prostor, kde by mohli své výrobky prodávat. Není nad čerstvé zboží.

Zvýšit počet parkovacích míst

Obecně platí, že počet automobilů stále narůstá a s tím souvisí potřeba zvýšit kapacitu parkovacích ploch ve městě. Naším cílem bude zrekonstruovat současná parkoviště, která jsou v katastrofálních stavech a současně navýšit jejich kapacitu. Především je nutné vyřešit zoufalou situaci s parkováním v okolí MěÚ a dalších veřejných institucí.

Zlepšit čistotu parků a veřejných ploch

Město musí mít v pořádku vlastní plochy, pak může žádat občany a firmy, aby se staraly o své pozemky. Budeme důsledně kontrolovat pracovníky VPP, jak plní své úkoly při úklidu města. Dále budeme vyžadovat od MP vycházky v parcích, kde budou monitorovat „pejskaře“, jak uklízí po svých mazlíčcích a také individua, která chodí do parku za jiným účelem než za odpočinkem a relaxací. Případnou úpravou městské vyhlášky dát MP pravomoci k pokutování vandalů. Chtěli bychom docílit toho, aby se do parků vracely především matky s dětmi a lidé, kteří si chtějí odpočinout. Do parků by se měla dostat i nová výsadba zeleně a to i netradičních dřevin. Nutná revitalizace některých parků by se mohla financovat z dotací EU.

Udržovat a vytvářet místa pro sportovní aktivity

Spousta hřišť a sportovišť je v katastrofálním stavu, protože je nikdo nemá ve své správě. Chtěli bychom docílit toho, aby prostory pro hraní a sport měl ve své správě jistý institut, např. SRAS nebo VPP a ten se o ně staral. Městskou vyhláškou by se upravil jejich provozní řád. Zasadili bychom se o to, aby se ze současného škvárového hřiště stalo hřiště travnaté, kde by využití našla širší část obyvatel. Zhodnocením stavu současných hřišť by se rozhodlo o jejich rekonstrukci či likvidaci, popř. přesunutí do jiné části města, kde by byla daleko více využívána.

Podporovat obnovu kulturních památek

Kulturní památky jsou něco, co nám zanechali naši předci a naší povinností je, je chránit. I my je budeme chtít přenechat dalším generacím a proto je potřeba jim věnovat velkou pozornost. Mezi stavby, které dokážou stále ohromovat, bezesporu patří kostel Sv. Bartoloměje, kostel Sv. Vavřince, Loreta, kapucínský klášter a v neposlední řadě i dost opomíjená Šmilovského ulička. Okolí těchto staveb je nutno upravit a udržovat tak, aby zapadalo do jejich koloritu.

To znamená použit dláždění, výsadby zeleně, laviček a to v jistém rázu. Zasadili bychom se také o spolupráci s vlastníky památek, které již nepatří městu, ale je nutné je za každou cenu udržet a obnovit. Těmito památkami je myšlen areál pivovaru a historická budova „Venuše“.

Město městem dělá právě jeho historie.

 

PRO BEZPEČNÝ RUMBURK

Vybudovat chodníky a přechody na místech, kde jsou potřeba

Je nutné vybudovat chodníky tam, kde chybí nebo je opravit tam, kde jsou z nich pouhá torza. Většina okrajových částí chodníky nemá, což je nevyhovující pro bezpečnost chodců. To samé platí pro přechody pro chodce, ty v okrajových částech také chybí.

Zvýšit dopravní bezpečnost před školami a školkami

Přechody před školami a školkami jsou značeny pouze zebrou a značkou Pozor chodci a to je pro bezpečnost málo, obzvlášť před školami na průtahu městem. Přechody na těchto místech by měly být viditelné aktivními prvky bezpečnosti. (zápustná diodová svítidla, detektory pohybu chodce či vodorovné značení z termoplastu, jehož barevné zpracování vyvolává dojem prostorového zvýšení vozovky). Bezpečnost našich dětí je pro nás hodně důležitá.

Vyžadovat po městských strážnících více vycházek v ulicích

Městský strážník musí být vidět při pochůzkách městem. Jen to, že prochází, obecně vzbuzuje respekt a zároveň pocit bezpečí mezi občany. Městská policie si musí uvědomit, že především musí chránit občany. Pravidelnými pochůzkami po městě mohou eliminovat možná nebezpečí, která občanům hrozí. Budeme apelovat na strážníky, aby striktně kontrolovali dodržování obecně závazných vyhlášek města, aby prováděli preventivní kontroly týkající se ochrany majetku města před vandaly a aby tomuto věnovali více pozornosti než kontrole špatně zaparkovaných aut, což je samozřejmě také zapotřebí.

Zřídit služebnu městské policie v centru města

Služebna městské policie mimo centrum města nemá takovou váhu, jako služebna zřízená přímo v něm. Podporovali bychom zřízení služebny městských strážníků přímo na náměstí. Toto místo by sloužilo pro účely pouze strážní , kde by měli policisté jednak výhled do centra a také by byli na blízku lidem, kteří by potřebovali pomoci. Jejich vhodné umístění by mohlo posloužit i turistům, kteří by potřebovali poradit.

Důsledně využívat kamerový systém

Městský kamerový systém slouží k prevenci pouliční trestné činnosti a dohledu nad veřejným pořádkem ve městě a je napojen i na služebnu PČR. Proto se zasadíme o důslednější kontrolu a neustálý dohled u tohoto preventivního prvku ochrany města.

Zvýšit kontrolu heren, nočních podniků a problémových lokalit

Dalším velkým problémem v našem městě je velké množství nonstop barů a heren. To přináší problémy nejen z hlediska rušení nočního klidu, vandalismu, výtržnictví, nadměrné konzumace alkoholu a jiných návykových látek, ale jsou i centrem vzniku různých kriminogenních faktorů. Proto budeme usilovat o přísnější a důsledné kontroly těchto podniků a problémových lokalit.

Zasadit se o snížení počtu heren ve městě

Jak bylo řečeno v předchozím bodě, důsledná kontrola je něco, co by mohlo provozovatelům a potažmo jejich návštěvníkům vadit. Neustálým dohledem problémových lokalit by se mohl počet heren eliminovat. Snažili bychom se městskou vyhláškou dostat až tak daleko, že by město mohlo rozhodovat o regulaci umístění heren.

 

PRO KULTURNÍ A SPORTOVNÍ RUMBURK

Více podporovat místní organizace a spolky

Kulturní dění ve městě není výdělečné, ale je to ukázka jeho vyspělosti. Pro kulturní akce byl vybudován za nemalé peníze kulturní dům a tak by bylo rozumné ho co nejvíce využívat. Chtěli bychom podporovat místní organizace a spolky, které přinášejí nemalý význam pro rozvíjení kultury Vytvářením příznivých a civilizovaných podmínek, např. zvýhodněným nájemným nebo určitými úlevami bychom chtěli podporovat místní organizace a spolky, které přinášejí nemalý význam pro rozvíjení kultury. Budeme napomáhat koordinaci jednotlivých akcí a činností mezi spolky, např. prostřednictvím kulturní komise.

Rozvíjet spolupráci s okolními a příhraničními městy při pořádání kulturních akcí

Spoluprací při pořádání kulturních akcí bychom chtěli ušetřit náklady a zvýšit prestiž kulturních akcí. Propojením zkušeností našich zahraničních partnerských měst při pořádání akcí můžeme nabýt zkušenosti, které se zúročí zefektivněním a všeobecným zlepšením všech akcí pořádaných městem. Je potřeba odbourat zbytečný kulturní konkurenční boj, který v případě měst okolo 10 000 obyvatel je bezpředmětný a škodí všem zúčastněným subjektům.

Napomáhat spolupráci místních organizací v kulturních a sportovních aktivitách

Rádi bychom vytvořili příznivé podmínky pro místní spolky, které se pohybují v oblasti sportu, kultury či jiných odvětví. Snažili bychom se jim poskytovat důležité informace, které mnohdy končí na městském úřadě. Je potřeba, aby město spolupracovalo na projektech se všemi spolky společně.

Zatraktivnit městská sportoviště pro veřejnost

Chtěli bychom, aby se více využívala vybudovaná místa pro sportovní vyžití. Například zahájíme diskuzi k využití zimního stadionu, který by v létě mohl sloužit k bruslení na in-line bruslích, budeme uvažovat o pořízení sněžného děla k lyžařského vleku na Strážném vrchu, který by se tak stal více využívaný… Je nutná podpora sportovních akcí (turnajů), které by místní spolky pořádaly za symbolické nájemné sportovišť, důležitá je propaganda dalších sportovních odvětví a nesoustředit se pouze na pár vybraných.

Vytvořit vhodné podmínky pro mladé sportovce

V dnešní době bychom rádi mládež vrátili zpět ke sportovním aktivitám. A jinak než výchovou od dětství se to udělat nedá. Proto bychom chtěli podporovat i menší sportovní aktivity všemi možnými dostupnými formami.

Podpořit rozvoj stezek pro cyklisty a in-line bruslaře

Cyklostezky, stezky pro in-line bruslaře a běžce jsou něco, co našemu městu chybí. Důležitá pro nás je jejich maximální podpora. Budeme se snažit najít vhodné trasy pro jejich vybudování a to ve spolupráci s okolními městy a majiteli lesů.

 

PRO KVALITNÍ ŠKOLSTVÍ V RUMBURKU

Pokračovat v rekonstrukcích škol

Škola je místo, ve kterém žáci tráví hodně času, a proto budeme usilovat, aby pobyt v těchto prostorách byl pro ně kulturní a cítili se v něm dobře. Rekonstrukce škol ve městě probíhá, což je dobře, a my bychom v tomto trendu chtěli pokračovat.

Zvýšit kapacitu předškolních zařízení

Kapacita předškolních zařízení je nedostačující, přestože ve městě je poměrně dost velké množství školek. Zvýšení kapacity by se dalo dosáhnout nastavením oboustranně výhodných podmínek pro neziskové organizace, které nabídnou kvalitní služby předškolního vzdělávání. Vytvářet podmínky pro rozvoj mimoškolních aktivit
Mimoškolní aktivita je pro výchovu dětí hodně důležitým aspektem pro jejich další rozvoj.
V současné době tyto podmínky nejsou moc vyhovující a my bychom se chtěli zasadit o jejich zlepšení. Rádi bychom zajistili pestrou nabídku volnočasových aktivit, které by byly finančně dostupné všem sociálním vrstvám obyvatel, zasadili bychom se o zachování a rozvoje domu dětí a mládeže. Dále bychom hledali vhodné prostory pro mateřské centrum ve středu města, podporovali bychom akce pro mladé rodiny s malými dětmi, určitě bychom se zasadili o spolufinancování kulturních a sportovních akcí pro děti a v neposlední řadě převzali patronát nad tradičními akcemi pro širokou veřejnost.

 

PRO KVALITNÍ ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČI V RUMBURKU

Zajistit preventivní a léčebnou péči v nejširším možném rozsahu

Vidíme nutnost zahájit diskuze o rozšíření některých chybějících ambulancí.

Podporovat rozvoj městské nemocnice

Městská nemocnice je privilegium, které v našem městě máme. Nemusíme dojíždět několik kilometrů za ošetřením. Je potřeba podporovat její rozvoj a to jak péčí o pacienty, tak civilizací jejího vzhledu. Pacient už sám o sobě trpí tím, že jde do nemocnice a toto prostředí v něm nepříjemný pocit jenom umocňuje.

Zlepšit informovanost o plánech rozvoje nemocnice

Pacienti, občané města by měli znát plán rozvoje nemocnice a měli by mít možnost se k němu vyjádřit. Stejně tak zaměstnanci. Pacienti jsou ti, co vidí chod nemocnice z úplně jiné strany než personál. Názory obou stran mohou přispět k vytvoření podmínek tak, aby byla spokojenost na obou stranách. Pacientům by se tím zlepšily podmínky pro léčbu a zaměstnancům pro práci.

Vytvořit podmínky pro důstojný život seniorů

Pro důstojný a bezpečný život seniorů budeme organizovat pořádání besed, upozorňovat na triky podvodníků, zlodějů a na jiná rizika spojená s kriminalitou. Necháme vytvořit přehledné a dobře čitelné letáky s návodem, jak se při rizikových situacích zachovat, kam se obrátit o radu či pomoc. Osvětou se budeme snažit posílit právní vědomí seniorů. Vypracujeme a zveřejníme seznam rizikových míst, tzn. míst, kde by si senioři měli dávat zvýšený pozor na sebe a svůj majetek.

Podporovat osoby v obtížných životních situací

Chtěli bychom věnovat pozornost opravdu potřebným. Je potřeba především podporovat mezigenerační solidaritu, ale také spolupráci s neziskovými organizacemi v oblasti péče o seniory a handicapované. Tyto organizace jsou partnery, kteří pomáhají řešit úkoly zejména v sociální a zdravotní oblasti. Pro další využití služeb v sociální oblasti a zaměstnanosti má velký význam i další rozvoj dobrovolnických služeb, které bychom též podporovali.

Zabránit zneužívání sociálních dávek

Zneužívání vyplacených sociálních dávek se dá zjistit pouze a pouze důkladnými kontrolami. Ty by se měly zaměřit na vyplácené osoby v tom smyslu, zda dávky nepropíjí v pivnicích.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme