TOP 09 povede do voleb Michal Kučera

28. 4. 2016 | 10:30

Ústecká TOP 09 dnes představila lídra pro nadcházející podzimní krajské volby a kandidátku do senátu. Jedničkou v boji o křesla do krajského zastupitelstva je poslanec Michal Kučera. Do senátního křesla ústecká TOP 09 nabízí právničku Ilonu Tajchnerovou

„Michala Kučeru znám osobně z Poslanecké sněmovny, je to svědomitý a férový chlap se smyslem pro humor a navíc velký lokální patriot. Volbu ústecké Topky proto považuji za zcela logickou,“ uvedl na adresu uchazeče o post hejtmana Ústeckého kraje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Kučera je za dobu svého působení v dolní parlamentní komoře expertem TOP 09 na životní prostředí a zabývá se také energetikou, tedy odvětvími, která jsou s Ústeckým krajem úzce spjata.

„Trápí mne, že na Ústecký kraj se kouká jako na Popelku celé České republiky a to bych velmi rád změnil,“ říká Kučera, podle kterého má sice region nádhernou přírodu i schopné a pracovité lidi, většina statistik jej však označuje za vůbec nejhorší kraj pro život v celé zemi. „Sem nás dovedly minulé krajské vlády, sem nás za desítky let dovedli komunisté. To musíme změnit.  Chceme tady žít my a chceme, aby tady žily i naše děti.“

Podle lídra ústecké kandidátky je namístě začít si klást otázky, proč a jak se vlastně Ústecký kraj do pozice republikové Popelky dostal: „Proč jsou nejlepší nemocnice v Praze a ne v našem kraji, když má Ústecký kraj vůbec nejvyšší nemocnost v celé republice? Proč učitelé na našich školách nemají nadprůměrné platy? Jak jinak chceme řešit nízkou vzdělanost a sociální problémy než kvalitním vzděláním? Proč nemá krajská metropole Ústí pořádné dopravní spojení s ostatními městy kraje?,“ ptá se Michal Kučera. On sám vidí řešení v komplexní obnově kraje: „Potřebujeme plán obnovy, s trochou nadsázky takový Marshallův poválečný plán pro Ústecko. Sever má na víc, všichni to víme. Stačí jen trocha sebevědomí,“ dodává.

Renomovaná advokátka Ilona Tajchnerová, která zároveň působí i jako zastupitelka na Magistrátu Ústí nad Labem, má s Michalem Kučerou shodný názor především v otázkách životního prostředí. „Z pozice právničky bych v Senátu ráda prosadila nové zákony, které by se týkaly životního prostředí. Jsme krajem divoké a krásné přírody, Českého Švýcarska, Českého středohoří ale také chemiček a průmyslových továren. Je potřeba, aby tyto dvě zcela protikladné roviny spolu i po legislativní stránce věci byly schopné fungovat tak, aby to bylo ku prospěchu celého kraje a jeho obyvatel.“

Druhé místo krajské kandidátky TOP 09 pro krajské volby patří dalšímu zastupiteli ústeckého magistrátu Radimu Bzurovi,  třetí místo zaujal zastupitel Bíliny Pavel Pastyřík, oba jsou členy krajského předsednictva. Kandidátku uzavírá teplický radní a zřejmě nejpopulárnější student práv v České republice Dominik Feri.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Volby: