OECD zatím přátelská

Komentář Jaromíra Drábka

14. 4. 2010
Po MMF a Evropské komisi vyzvala Česko také OECD, aby urychleně zkonsolidovalo své veřejné finance a provedlo nezbytné reformy. To, že jsme díky zdravému bankovnímu sektoru prošli bez vážných potíží finanční krizí, nesmí být důvodem k sebeuspokojení a k odkládání zásadních rozhodnutí. Rizikem je přetrvávající nezaměstnanost.


Je proto přirozené, že v této souvislosti kritizuje OECD rigidní pracovní trh. Ten především po přijetí nového zákoníku práce petrifikoval pracovní právo v mantinelech, jež znemožňují zaměstnavatelům pružněji reagovat na výkyvy hospodářství. To je dnes jedním z nejbolavějších míst domácí ekonomiky. Urychlené přijetí legislativních změn, jež by zmírnily nadbytečná a nesmyslná ochranná opatření, by přispělo k okamžitému snížení nezaměstnanosti. Nebráníme se ani diskuzi o dalších daňových reformách, které vyjmenovává OECD.

 

Ovšem stejně tak jako jsme proti snižování daní do doby, než se podaří zvládnout deficit veřejných rozpočtů, odmítáme i jejich zvyšování. Přesun daňového zatížení směrem k nepřímým daním je možný jen za předpokladu snižování daní z příjmu. Za oprávněné naopak považujeme doporučení lépe koordinovat daňové a dávkové politiky. Nesmyslné přerozdělovací mechanismy živí pouze zbytečnou armádu úředníků. Nadcházející volby budou mimo jiné i prubířským kamenem toho, zda k nám budou mezinárodní organizace i nadále jezdit s přátelskými radami, anebo s holí v ruce jako v případě Maďarska či Řecka.
Jaromír Drábek
E15, 13. 4. 2010, rubrika: Názory
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme