TOP 09 odsuzuje politickou reklamu ve školách

14. 9. 2016

Komunistický hejtman Ústeckého kraje figuruje na přebalu učebnic angličtiny, které v těchto dnech dostaly všechny základní školy v regionu s doporučením, aby je rozdaly svým žákům. Tři týdny před krajskými volbami tak rodiny prostřednictvím svých dětí získaly předvolební dárek z veřejného rozpočtu a navíc s reklamou lídra kandidující politické strany.

„Že se učebnice angličtiny platí z krajských financí ani tak nevadí, i když bychom mohli polemizovat o tom, zda má kraj z veřejných prostředků dotovat studijní materiál institucím, jejichž zřizovatelem není. Mnohem horší je, že ta učební pomůcka slouží jako politická propagace před krajskými volbami,“ říká lídr kandidátky TOP 09 do krajského zastupitelstva Ústeckého kraje Michal Kučera. Podle svých slov nedokáže pochopit, že se 27 let po revoluci propaguje v učebnicích představitel strany, jejíž režim český parlament v roce 1993 zákonem označil za protiprávní. „Máme tady platný zákon o protiprávnosti komunistického režimu. A hejtman za stranu, která je za tento režim odpovědna, nyní figuruje na přebalu učebnice. Co ještě před pár lety bylo nemyslitelné, se postupně stává normou.“ dodává Michal Kučera.

Stejný názor zastává i kandidátka T0P 09 do Senátu za Ústí nad Labem, advokátka Ilona Tajchnerová: „Jednoznačně jde o zneužití studijního materiálu k propagaci KSČM a především stávajícího hejtmana v nadcházejících volbách. Načasování je tedy účelové a cílí na skupinu voličů z okruhu rodin žáků,“ rezolutně říká Ilona Tajchnerová. Podle ní tato odsouzeníhodná forma PR míří na širší rodinu studentů tím, že jsou učebnice zdarma.

Učebnici s názvem Anglické gramatické hry obdržely základní školy společně s průvodním dopisem předsedy spolku Namaskar Pavla Navrátila, který doporučuje distribuci do 6. ročníků. Hejtman Oldřich Bubeníček ve svém úvodníku, doplněném o oficiální fotografii, přeje dětem hodně studijních úspěchů a dodává, že „je rád, že se Ústecký kraj může na tak významném projektu podílet“.

„TOP 09 odsuzuje jakoukoliv politickou reklamu na učebních pomůckách, distribuovaných do škol. To, že se tak stalo v čase kampaní bezprostředně před krajskými volbami, považujeme za trestuhodné a nemorální,“ prohlašuje k věci Radim Bzura, zastupitel města Ústí nad Labem.

 

V Ústí nad Labem 14. 9. 2016 

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústí nad Labem

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme