TOP 09 nepodpořila krajský rozpočet na rok 2016

16. 12. 2015

Zastupitelstvo Ústeckého kraje v pondělí jednalo i o základním dokumentu na příští rok – rozpočtu kraje pro rok 2016. TOP 09 návrh nepodpořila.   

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje pro příští rok v celkové výši téměř 14 miliard korun sice nepočítá se schodkem, který obsahovaly předcházející tři rozpočty, přesto ho TOP 09 nemohla podpořit.

V rozpočtu pro volební rok 2016 je totiž podstatná částka – řádově stamiliony korun –  krytá úvěrovým rámcem kraje, schváleným vládnoucí koalicí KSČM a ČSSD až do roku 2020,“ vysvětluje zastupitel za TOP 09 Jan Novotný a dodává, že Ústecký kraj se zadlužuje již od začátku tohoto volebního období, kdy ho začal vést první komunistický hejtman.

Podpora vzdělávání, inovací v průmyslu, zdravotnictví, cestovního ruchu a obnovy kulturních památek v rozpočtu naopak ani zdaleka neodpovídá dlouhodobým strukturálním problémům, s kterými se potýká Ústecký kraj. „Tento negativní trend drží zastupitelstvo od začátku svého volebního období. Proto se stále nedaří systémově řešit například to, že kraj není přitažlivý pro vzdělané lidi, kteří pro svůj život a aktivity volí jiné regiony ČR,“ uvedl Jan Novotný.

Přes 90 procent rozpočtu obsahují povinné a transferové výdaje státu zejména do oblastí školství, zdravotnictví a sociální oblasti. Jednou z priorit krajské TOP 09 je například systémová podpora rozvoje cestovního ruchu, jako prostředku ekonomického růstu a pozitivní změny image kraje. I přes veškeré připomínky opozičních zastupitelů se ale podpora těchto skutečně inovativních projektů cestovního ruchu v rozpočtu kraje stále chybí.

 

V Ústí nad Labem, 15. prosince 2015

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústecký kraj

Štítky
Osobnosti: Jan Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme