Sto dní Pavla Jandy na lounské radnici

19. 2. 2019

Uběhlo již více než 100 dní, co jsem byl zvolen starostou města Loun. Proto jsem si dovolil sepsat krátké ohlédnutí za tímto obdobím a zároveň tím nastavit linku na pravidelné informování o tom, co se v Lounech děje. Jen letmým pohledem do diáře jsem absolvoval zhruba 280 různých schůzek, jednání a akcí spojených se starostováním. Je to docela fuška vám řeknu.

Pokud bych měl zmínit jednu zcela zásadní věc, jsem moc rád, že se podařilo zachovat provoz dětské pohotovosti v současném rozsahu.

Na provoz dětské a dospělé pohotovosti má město v rozpočtu vyčleněné 4,5 milionu korun každý rok, i přesto se část lékařů, že od ledna 2019 přestane sloužit, a tak vážně hrozilo, že by byl provoz dětské pohotovosti omezen jen na víkendy a svátky. S tím jsem se jako starosta nehodlal smířit. Oslovili jsme proto přes !!70!! lékařů v našem městě i okolních obcích i okresech, a nakonec jsme lékaře našli. Současně nám všem velmi pomohla i MUDr. Kolářová, která je ochotna v týdnu pokrýt více služeb, za což bych jí chtěl velmi poděkovat.

Dovolil bych si velmi stručně sdělit ty nejdůležitější věci, které jsme v minulých 100 dnech řešili. Bylo jich pochopitelně mnohem více, ale to by bylo na knihu.

Máme za sebou 3 jednání zastupitelstva a 6 jednání rady města.
- Byla zahájena stavba plavecké haly, zhotovitel do dnešního dne DODRŽUJE harmonogram, zároveň jsme podali žádost o dotaci na Ministerstvo školství. Pracujeme na doladění možnosti o odpočtu DPH, čímž by město ušetřilo cca 54 miliónů korun.

- Podařilo se nám udržet dětskou pohotovost.
- 11. ledna jsme uspořádali tradiční setkání s lounskými podnikateli a pracovníky veřejných institucí v KD Zastávka.
- Do funkce jsme jmenovali nové ředitele Vrchlického divadla a Základní umělecké školy.
- Pokračuje revitalizace parku, jelikož se o stromy 40 let nepečovalo, tak jich musela být část pokácena, ale za každý pokácený strom budou vysazeny 2 nové. 
- V knihovně proběhlo první setkání s občany pod názvem „Zeptejte se starosty“, další proběhne v Městské knihovně 26. března.
- Pravidelně se s kolegy účastním informačních schůzek se zástupci Ředitelství silnic a dálnic ohledně dostavby D7.
- Navštívil jsem starostky Dobroměřic a Líšťan a jednal se starostou Cítolib. V setkávání se starosty okolních obcí hodlám pokračovat, jelikož Louny jsou přirozeným centrem regionu a spolupráce s okolními obcemi je proto důležitá.
- Jedna jsem se zástupcem rádií Beat, Kiss, Spin a Country o možné spolupráci v rámci vábení pro rok 2019.
- Zahájili jsme rekonstrukci mostů v ulici Říční, město připravilo objízdnou trasu přes Černčice, naštěstí objížďkou nevznikají zásadní komplikace v dopravě. 
- Se zástupci Židovské obce Teplice jsme začali jednat o budoucnosti synagogy, ze které se v roce 2021 odstěhuje Oblastní archiv do nových prostor.
- Vyrazil jsem na obhlídku nevyužívaného majetku ve vlastnictví města. Přesto, že nevyužívaných nemovitostí není mnoho (několik bytů ve špatném stavu a nebytových prostor), stávající stav se mi nelíbí a připravím pro kolegy návrh jak tyto prostory využít. 
- Probíhá rekonstrukce bytů v tzv. osmidomech. Byty bychom mohli následně využít například jako startovací byty pro mladé rodiny nebo pro matky samoživitelky. 
- Jednáme se společností T-Mobile o pokrytí města sítí 5G, nová optika by měla vytvořit infrastrukturu na několik desítek let dopředu. 
- Pracujeme na vybudování 2 stanic pro dobíjení elektromobilů.
- Město požádalo o dotaci z programu prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR na příměstský tábor v Klubovně Luna a na víkendové pobyty dětí s rizikovým chováním.
- Město má připraveno v rozpočtu cca 20 milionů Kč na investiční akce základních škol v rámci integrovaného operačního programu.

Pavel Janda, starosta města Louny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme