Rozhovor s naším kandidátem do senátu

Alfréd Dytrt začal už roce 1986 vyučovat na Gymnáziu Jateční v Ústí nad Labem a hned o čtyři roky později se stal jejím ředitelem. Školu přebíral ve špatném stavu. Jako ředitel musel po přebrání funkce uvést školu do provozu, zasadil se o dostavbu a renovaci budovy a celkovou rekonstrukci školy. V Senátu by rád navázal na práci dlouholetého pedagoga a věnoval se převážně školství.

5. 9. 2022

1. Co byste rád prací v Senátu změnil a zlepšil? 
Rád bych více propojil místní samosprávy s „centrem“ pro efektivnější řešení nejen regionálních problémů. Také bych se snažil o dobrou zpětnou vazbu občanům, aby Senát nebyl čímsi vzdáleným a neznámým.

2. Kandidujete v obvodu v Ústí nad Labem. Jaký máte k obvodu vztah? Čím chcete svému obvodu pomáhat? 
Žiji zde od narození, stejně jako moji rodiče. Ústecko znám, jsem tu doma, mám to tu rád. Chtěl bych pomoci napravit rány minulosti, které dosud nejsou zahojeny - stále je potřebné kultivovat krajinu, zlepšovat podmínky pro zdravý život a upevnit tak vztah obyvatel k místu, kde žijí.

3. Co byste vzkázal lidem, kteří polemizují o smyslu horní komory? 
Že se v podstatě osvědčila a v našem poněkud komplikovaném právním prostředí přispívá ke stabilitě politického prostředí. Senát pořád vnímám jako „pojistku demokracie“ a věřím, že tuto roli senátoři i v budoucnu obhájí.

4. Podle aktuálního průzkumu CVVM má Senát důvěru 33 procent společnosti, co byste dělal Vy jako senátor pro zlepšení vnímání důvěryhodnosti Senátu? 
Myslím, že důvěryhodnost jakéhokoli lidského konání významně souvisí se slušností, upřímností a zodpovědností. Připojil bych pracovitost a zejména v politice komunikaci o problémech a výše zmíněnou zpětnou vazbu občanům.

5. Jako dlouholetý ředitel gymnázia máte zkušenosti s vedením vzdělávací instituce. Co dnešnímu školství chybí a jak nápravě pomáháte jako senátor? 
Chybí stabilita a pevněji ukotvené vize – snaha o změny s příchodem každého ministra ubírá pedagogům jistotu a přidává pochybnosti o smyslu jejich práce. Nápravu by si zasloužila zejména neúnosná administrativní zátěž, o které se hovoří již dlouhé roky – avšak bez viditelného efektu.

6. Jak se do vzdělávacího procesu projeví nárůst ukrajinských děti? Proběhne začátek školního roku bez komplikací? 
Za předpokladu, že nenastane nějaká neočekávaná mimořádná situace, naše školy nárůst počtu ukrajinských dětí zvládnou. Úplně bez komplikací to samozřejmě nebude.

7. Jak si jako dlouholetý pedagog užíváte období prázdnin? 
Snažím se vypořádat se vším, co jsem do léta nestihl, kolem domu je také práce dost, připravuji se na dovolenou na kole… Ani od školské problematiky jsem se zcela neodpojil – měli jsme jednání Rady Asociace ředitelů gymnázií ČR, také vystoupení v televizi a rozhlase k víceletým gymnáziím…

8. Co byste nám ve svém volebním obvodu doporučil k vidění? 
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (se šikmou věží) a hrad Střekov v Ústí nad Labem, pomník Přemysla Oráče ve Stadicích a vyhlídku na Portu Bohemicu v Dubičkách.

Anketa:

Oblíbený film? Řek Zorba

Oblíbená kniha? Hermann Hesse: Siddhártha

Oblíbená kapela/hudebník/zpěvák/zpěvačka?
Radim Hladík/Vladimír Mišík/Zuzana Navarová

Oblíbené místo v Ústí nad Labem? vyhlídka Skalky

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme