Pískovcové město Tisá láká turisty, horolezce, ale i filmaře

23. 5. 2017

Tisá – Malebné skalní městečko na Ústecku s nezapomenutelnou přírodní scenérií čeká na turisty na okraji Labských pískovců. V minulosti byla oblast Tiských skal dostupná pouze v doprovodu průvodců, v současnosti je skalní městečko volně přístupné pouze po upravených značených trasách. 

Na návštěvníky čekají prapodivné skalní útvary, které mohou připomínat podoby obličejů, zvířat a jiných tvarů. Turisté tak mohou nechat svoji fantazii plynout v říši skal. Celý areál je navíc pokryt jemným světlým pískem. 
Tiské stěny jsou přírodní památkou s bizarním skalním městečkem jižního okraje krušnohorského zlomu druhohorní pískovcové tabule. V západním výběžku Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vytvářejí spolu s Rájeckými stěnami, Ostrovskými stěnami a Děčínským Sněžníkem atraktivní turistickou a horolezeckou oblast. Tiské stěny patří k nejstarším turistickým oblastem Labských pískovců. Tradice názvů skal se ve skalním městečku udržuje dodnes. 

Stěny se dělí na dvě velké části – Velké a Malé stěny, kterými vedou prohlídkové trasy. Obě spojuje naučná stezka, na které je 7 informativních zastávek. Po hřebeni Velkých stěn vede také červeně značená turistická stezka, která je nejkratší spojnicí mezi vstupním areálem a východním koncem skalního města u Turistické chaty. Skalní lokalita Tiských stěn i sousedních Rájeckých a Ostrovských skal je tradičním místem horolezectví, kde vzniklo mnoho horolezeckých cest všech stupňů obtížnosti. Jednotlivé horolezecké věže skalního města mají svá vlastní jména. V Malých stěnách je 19, ve Velkých stěnách 56 skalních útvarů, každý okruh je číslován zvlášť. 

Skalní městečko neláká ale pouze turisty a horolezce. Téměř pohádkovou krajinu si také často za svůj cíl vyhledávají také filmaři.

V celé skalní oblasti je 113 registrovaných lezeckých cest. Do skal radnice musí každoročně investovat kolem půl milionu korun. Spolknou je opravy stezky, údržba bezpečnostních prvků či úklid. „Aktuálně musíme počkat, než vyschne skalní masiv, abychom mohli opravit uvolněné kotvy zábradlí. Na to existuje speciální tmel, který se namačká do děr a po pár hodinách ztvrdne na kámen,“ popisuje starosta Jiří Jandásek z TOP 09. 

Radnice v loňském roce zaznamenala raketový vzestup návštěvnosti. „Loni vzrostla návštěvnost skal o třetinu. 
Normálně bývalo kolem 20 tisíc lidí, poslední číslo je přes 30 tisíc. Předpokládáme stejný nával i letos,“ pochvaluje si starosta Tisé Jiří Jandásek. 

Obec se tedy rozhodla, že zdejší naučnost stezku obohatí o interaktivní prvky s možností informace stáhnout do mobilních telefonů. Už začala s přípravou projektu. Radnice chce stezku nově vyznačit a umístit sem jednu či několik interaktivních tabulí se zajímavostmi o stěnách. Turisté si je budou moci prohlédnout a na další cestu se vybavit mobilní aplikací, která jim poskytne informaci o místech, kde se budou zrovna nacházet a mnohé další. 

zdroj: Děčínský deník

Radka Ostřížová, krajská manažerka Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme