Kučera: Změnou horního zákona si obce nepolepší

29. 9. 2015

Při projednávání novely horního zákona dříve ve sněmovně zazníval na její obhajobu hlavně argument, že se zvýší sazba úhrady z dobývacího prostoru, tedy že společnosti za těžbu nerostů odvedou až dvakrát více peněz. To je pravda doprovázená velkým ALE: Peněz se vybere víc, ale neskončí v obcích nebo krajích dotčených těžbou, přitečou totiž přímo do státního rozpočtu.

Zvýšení sazeb za dobytý nerost se na první pohled jeví jako zcela logický a přínosný krok. Ve skutečnosti je ale novela horního zákona naspsána tak, že může značně zhoršit kvalitu života v regionech zasažených těžbou.

Důvodem je přerozdělování nově vybraných peněz. Domníval jsem se, že díky zvýšení sazeb dostanou obce více peněz, nebo že si po finanční stránce polepší kraje. Předpokládal jsem, že peníze, které se oproti dnešku vyberou navíc, získají regiony, které se musí vyrovnávat s dopady těžby na svém území. To ale není pravda. Ve skutečnosti ale firmy sice za vytěžené nerosty skutečně odvedou více peněz, obce ovšem budou dostávat stejný balík peněz, který jim z těžby plyne v současnosti. Peníze, které těžební společnosti zaplatí oproti současnému stavu navíc, odevzdají přímo do státního rozpočtu.

Na první pohled může někomu připadat, že je vlastně jedno kam peníze půjdou, hlavně že se vyberou. Takto zjednodušeným pohledem se ale na problematiku těžby a společenské a ekonomické dopady na dotčené regiony nedá dívat. Jakkoli je totiž změna na papíře "rozpočtově neutrální", v praxi si obce pohorší. Těžaři budou odvádět více peněz do státního rozpočtu, tudíž budou mít větší ekonomickou zátěž.

A zatímco dnes těžební firmy silně podporují obce v regionu, dávají jim sponzorské dary, podporují kulturní akce nebo sportovní kluby, po změně zákona se dá předpokládat, že jim peníze na podporu regionů nezbydou. Těžařské firmy si budou moci oprávněně říci: "Ano, my už si svou povinnost plníme, platíme dvakrát tolik a teď je odpovědnost státu, aby vám ty peníze vrátil zpátky."

Ale stát ty peníze zpátky do krajů dotčených těžbou nevrací. Stát si je vezme, vezme si je ministr Babiš do svého rozpočtu a pustí je do černé díry, kterou vytvořil ve zdravotnictví, školství, v nereformovaném rozpočtu, který má připravený na rok 2016. Takže se v obcích povrchově vytěží peníze, a následně se pošlou do černé díry rozpočtu ministra Andreje Babiše.

Nevím, co udělal Ústecký kraj panu ministru Mládkovi. Co udělal panu Andreji Babišovi, že se rozhodli ho vysát. Proč se stát rozhodl vzít peníze lidem z obcí Ústeckého kraje. Pan ministr Mládek v nějakém pořadu tvrdil, že mluví za lidi z Ústeckého kraje. Kdyby jim ale řekl pravdu, kdyby jim řekl, odkud kam ty vybrané peníze skutečně půjdou, tak by ho ti lidé z Ústeckého kraje asi vyhnali.

Michal Kučera, poslanec PSP ČR za Ústecký kraj

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme