Kolik nás stojí "Babišovy slevy" na dopravě?

10. 12. 2018

V loni nás stály slevy celkem 240 miliónů Kč ročně. Letos v září (ZA JEDEN MĚSÍC!) to bylo neskutečných 462 miliónů korun. Za měsíc téměř dvakrát tolik než loni za celý rok!

Mezi roky 2011 a 2017 se částky, které stát jako vyrovnání za slevy dopravcům posílal, pohybovaly mezi 200 a 250 miliony ročně. Za letošní rok se částka vyšplhá mnohonásobně výše.

Vláda v čele s Babišem totiž od září tohoto roku zavedla 75procentní slevy pro vybrané skupiny obyvatel. Studenti, žáci i senioři tak z běžné ceny jízdenky zaplatí jen čtvrtinu a zbytek za ně dopravcům uhradí stát. Resort dopravy předpokládá, že ročně vyjde toto opatření, pro které se vžilo označení Babišovy slevy, na šest miliard korun.

Ministerstvo dostalo od dopravců v rámci kompenzace těchto slev za září letošního roku faktury za 462,5 milionu korun. Železniční dopravci vyčíslili faktury za zlevněné jízdenky na 244 milionů korun, autobusoví dopravci fakturovali za první měsíc fungování slev částku ve výši 218 milionů korun. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) částky odpovídají předpokladům.

Dle Michala Kučery, místopředsedy TOP 09 a krajského předsedy Ústeckého kraje je to nezodpovědný krok. Je smutné, že těch kroků, které vláda v rámci populismu dělá, je mnohem více a voliči ANO si neuvědomují, že za tyto kroky budou také potrestáni, všichni i jejich děti. Zodpovědná vláda by nikdy taková rozhodnutí nečinila. Jenže tady nejde milí voliči o dobro země, ale o vliv ovlivňovat naši zem ...

a čím víc bude premiér rozdávat, tím víc voličů získá ... #ponaspotopa

Radka Ostřížová, krajská manažrerka TOP 09 Ústeckého kraje